Heltidsprosjektet som ble gjennomført i Kristiansand for noen år siden, viste blant annet at de som ønsket og fikk hele stillinger mente de gjorde en bedre jobb. De tok mer ansvar, og kvaliteten på omsorgen ble bedre. Pasientene opplevde mer kontinuitet og flere kjente ansikter.

Kleint med hele stillinger

På Kristiansand kommune sin hjemmeside finnes det for tiden kleint med store og hele stillinger. For eksempel er det en vernepleierstilling på 68,08 %. Dette gir grovt regna en årslønn på 250.920 Kr (369.000 kr (uten vakttillegg) x 0,69). Er det ei lønn å leve av? Kanskje hvis du har en mann med full og greit betalt jobb, men som alenemor? Ikke snakk om!

Les også: — Unge kvinner planlegger ikke å gifte seg rike

Er du hjelpepleier/helsefagarbeider er det enda dårligere stilt. Du kan være heldig å få jobben på Ternevig sykehjem i 75 % stilling (ca. 320.000 (inkl. vakttillegg) x 0.75 = ca. 240.000 kr i årslønn). Hvis du orker og vil, kan du søke på den 40 % helgestillingen ved Vågsbygdtunet hvor du jobber annenhver helg og tjener grovt regna 132.000 kr i året.

Trenger 500-600 nye årsverk i helsesektoren

Dette er lønninger de aller fleste egentlig ikke kan leve av. De ansatte er helt avhengig av å løpe etter ekstravakter og det er ganske så slitsomt i lengden. Selv går jeg i et 45 % vikariat på sykehuset, og jeg peser etter vakter hver eneste dag. Kalenderen holdes åpen og jeg krysser fingrene for at noen må være hjemme med syke barn slik at jeg kan tjene til livets opphold.

De løper fort

Vi har en uavhengig rapport som sier Kristiansand kommune driver sektoren kostnadseffektivt. Det er bra. Vi har heller ingen indikatorer som sier at tjenesten drives noe dårligere enn i sammenliknbare kommuner. Jeg tviler ikke på at de ansatte i Kristiansand leverer gode tjenester til byens eldre. Vi har mange engasjerte ansatte som går på jobb hver dag og gjør en strålende innsats! Men jeg tror de løper fort. Presset er stort, og med et sykefravær på 9,3 % er det verdt å stille spørsmålstegn ved om de ikke løper så fort at flere blir skadet på veien å tvinges til å ta en pause.

Presset er stort, og med et sykefravær på 9,3 % er det verdt å stille spørsmålstegn ved om de ikke løper så fort at flere blir skadet på veien å tvinges til å ta en pause.

Skal vi ha en god og verdig eldreomsorg også i 2030 trenger vi en sektor med trygge og faglig dyktige ansatte. Vi trenger store og fulle stillinger, og et attraktivt og robust fagmiljø. Vi trenger velferdsteknologi som hjelper pasientene og våre ansatte. Vi må i størst mulig grad legge til rette for å bli en attraktiv arbeidsplass. Men til syvende og sist trenger vi at ungdommen velger helsefaglige utdanninger, slik at det finnes fagpersoner som kan søke på de store og fulle stillingene!