Datasenterindustrien vokser raskt og er samfunnets digitale ryggrad. Et døgn uten internett kan koste Norge 1,3 milliarder kroner, ifølge en fersk undersøkelse publisert av Abelia, Skien kommune og Norsk Datasenterindustriforening. Det er datasentre som gjør at internett, media, telekom og bankfunksjoner fungerer.

Det er en myte at datasentre ikke skaper verdier og arbeidsplasser, slik Andresen antyder. Datasentre bidrar med dobbelt så høy verdiskaping på energien som brukes enn tradisjonell kraftkrevende industri, ifølge Menon Economics. Verdiskaping per ansatt er dessuten høyest for datasentre blant nye kraftintensive industrier.

Siden oppstart på Støleheia i 2015 har om lag 50 årsverk i gjennomsnitt vært beskjeftiget med prosjektarbeid i tillegg til de cirka 30 fast ansatte i Bulk og samarbeidspartnere som har ansvaret for driften av datasenteret. For tiden er mer enn 200 mennesker fra underleverandører i sving på byggeprosjektet på Støleheia, og svært mange av underleverandørene er lokale bedrifter.

Bulks ambisjoner for Støleheia er å skape en sirkulærpark, hvor energien kan brukes flere ganger.

Andresen vil at norske politikere skal komme på banen og innføre reguleringer som sikrer «åpenhet både om datasentrenes eierstruktur, strømforbruk og kundelister». Han frykter at Norge kan bli en «energikoloni for utenlandsk storkapital».

Landets folkevalgte er allerede på banen. Vårt klare inntrykk er at politikerne i Agder, på Stortinget og i regjeringskontorene har en god forståelse av datasenterindustrien og hvor viktig det er å sikre en fremtidsrettet, trygg og sikker digital infrastruktur på norsk jord.

Krafttilganger til datasentre og annen kraftkrevende industri av en viss størrelse er offentlig tilgjengelig informasjon og et tema som er gjenstand for grundig politisk behandling. Når det gjelder eierstruktur så kan jeg kun uttale meg om Bulk, som har en helt åpen aksjonærliste. Dette gjelder også våre internasjonale eiere, som Andresen selv enkelt kunne finne informasjon om i vår årsrapport og i Brønnøysund-registeret.

Samme dag som Andresens innlegg ble publisert ble det kjent at tolv departementer var utsatt for et data-angrep. Nasjonal Sikkerhetsmyndighet uttalte i den forbindelse at «Trusselbildet er under kontinuerlig endring og blir stadig mer krevende. Et bredt spekter av trusselaktører utnytter menneskelige, organisatoriske og teknologiske sårbarheter med mål om å ramme digitale verdier som konfidensialitet, integritet og tilgjengelighet».

Ansvarlige politikere forstår at reguleringen av datasenterindustrien må balanseres mellom åpenhet og hensyn til sikkerhet. Å tvinge departementer, helsesektoren, store industribedrifter og Forsvaret til å fortelle hvor de lagrer sine sensitive data er for eksempel en dårlig idé. Det er viktig å hindre at trusselaktører får vite hvilke fysiske datasentre de kan sabotere for å ramme målrettede tjenester.

Bulks ambisjoner for Støleheia er å skape en sirkulærpark, hvor energien kan brukes flere ganger. Våre datasenter- og fiberinvesteringer vil være et grunnlag for enda større verdiskaping, mer effektiv energiutnyttelse og flere lokale arbeidsplasser i samarbeid med andre aktører.