Om Ann-Kristin Olsen skal få en plass oppkalt etter seg, er det opp til andre å vurdere. Mitt anliggende er de feilaktige påstandene som fremsettes om Ann-Kristin Olsen sin tilknytning til Baneheia-saken og Stine Sofies Stiftelse.

Ann-Kristin Olsen satt i Gjenopptakelseskommisjonen i 2008 da kommisjonen mottok den første gjenopptagelsesbegjæringen. Kommisjonen besluttet da at Baneheia-saken skulle undersøkes nærmere. Ann-Kristin Olsen forlot kommisjonen i 2009. Da begjæringen så ble behandlet og avvist av kommisjonen i 2010 var hun altså ikke medlem lenger.

Ann-Kristin Olsen ble styremedlem i Stine Sofies Stiftelse ni år senere, i 2019. Da hadde hun ledet et offentlig utredningsarbeid som fikk navnet Svikt og svik (NOU: 2017:12). Hennes kunnskap om hvordan samfunnet fullstendig har sviktet de volds- og overgrepsutsatte barna, sammen med hennes brede internasjonale erfaring innen fagfeltet, er en svært viktig kompetanse for arbeidet i og utviklingen av stiftelsen.

Stine Sofies Stiftelse arbeider med å forebygge og avdekke vold og overgrep mot barn og unge, styrke deres rettigheter og ivareta de som er utsatt. Drapene på Lena og Stine Sofie er en del av stiftelsen historie. Som styreleder fra 2016 vil jeg understreke at stiftelsen ikke har vært involvert i domstolenes behandling av Baneheia-saken.