Mesteparten av hovedsøknaden (Digitalt kulturløft høst 2021) om støtte til «Perleporten» var sladdet av Cultiva. Av søknadens åtte sider var hele fem sladdet i sin helhet. I søknaden på i alt ni sider i forbindelse med Koronautlysning (juni 2020) var bare en side ikke sladdet.

Cultivas bevilgning består av tre tildelinger. To av disse, Koronautlysning (kr. 100 000) og Cultiva Digital kulturløft (kr. 600 000), ble behandlet av Cultivas styre. Cultiva Express tildelte dessuten på selvstendig grunnlag «Perleporten» kr. 300 000 i såkalt Bærekraftstipend. I en artikkel i Fædrelandsvennen bekrefter styreleder Kjersti Løken Stavrum at «styret i Cultiva uansett står ansvarlig for alle tildelinger».

Les Cultiva-lederens svar her:

Det foreligger i alt seks dokumenter som omhandler tildelingen av støtte til «Perleporten». I fire av disse var vesentlige deler av innholdet unntatt offentlighet. Kun referatene fra møtene som behandlet tildelingen var åpen tilgjengelig informasjon. Men disse inneholdt ingen opplysninger som kunne fortelle mer om hvorfor nettopp dette filmprosjektet fikk støtte.

«Perleporten» nevner selv at filmen er basert på «en sann historie». Hovedpersonen ligner til forveksling den kjente næringslivsgründeren og kristenforkjemperen Einar Øgrey Brandsdal. Det pikante her er at nettopp Einar Øgrey Brandsdal har vært den mest sentrale kritiker mot satsingen på kunstsiloen, som Cultiva har støttet med i alt 100 mill. kroner. En av styremedlemmene som var med å vedta Cultivas satsing på kunstsiloen var Kunsthallens leder, Cecilie Nissen. Hun hevdet (sammen med tre medforfattere) i artikkelen «Tre spørsmål til Øgrey Brandsdal» 4. desember 2019 at «mangemillionær Einar Øgrey Brandsdals lommebok muliggjorde propaganda- og løgnmaskinen Sørlandsnyhetene». Det kan ikke herske noen tvil om at store deler av kulturmiljøet, som inkluderer filmskaperne bak «Perleporten», reagerte sterkt mot at Øgrey Brandsdal ved sin motstand mot kunstsiloen og annet «pirket det samme kulturmiljø på nesen».

Les Cecilie Nissens svar her:

Cecilie Nissen er fortsatt fast møtende medlem av Cultivas styre. Styreprotokollene viser at hun deltok på begge styremøtene (15. juni 2020 og 5. november 2021) som enstemmig vedtok støtten til «Perleporten». Nissen stemte med andre ord for vedtaket om å støtte filmprosjektet.

Når man leser innholdet i de nå frigitte saksdokumentene, er det ikke åpenbart at de inneholder «kunstneriske ideer» eller «forretningssensitiv informasjon» som skulle rettferdiggjøre hemmelighold. Den virkelige årsak til hemmeligholdet finner man trolig i noen formuleringer i hovedsøknaden behandlet i styremøte 5. november 2021: Der heter det blant annet at: «Perleporten» er en full-lengdes spillefilm satt i et sørlandsk miljø basert på virkelige hendelser i Kristiansand, der desinformasjon har hatt stor innvirkning på den politiske og praktiske hverdagen.» Desinformasjon basert på virkelige hendelser i Kristiansand kan bare dreie seg om Sørlandsnyhetene. Og dermed Einar Øgrey Brandsdal, som var den som kritikerne mente var ansvarlig.

Hemmelighold som man har sett i denne saken, bidrar bare til å fremme spekulasjoner som ingen kan være tjent med. For eksempel om Cultiva og styret var klar over at filmens kunstneriske målsetting rettet seg mot en hovedperson som til forveksling lignet Einar Øgrey Brandsdal? Utdrag av saksdokumentene kan tyde på det.

Kunsthallens leder Cecilie Nissens rolle er uansett oppsiktsvekkende. Hun har vært en sterk og klar kritiker av Øgrey Brandsdal og miljøet rundt Sørlandsnyhetene. Cultivas styre, som hun er medlem av, hadde informasjoner som fortalte hva filmen egentlig dreiet seg om. Og hvis hemmeligholdet i virkeligheten skulle tjene til å dekke over at Cultiva og dets styre kjente til filmens egentlige tema, er det belastende for stiftelsens tillit.

Det beste Cultiva nå kan gjøre er å følge egen målsetting om full åpenhet i saksbehandlingen. De søkere som ikke liker denne målsettingen, og ønsker hemmelighold med begrunnelse i «beskyttelse av kunstneriske ideer og forretningssensitiv informasjon» bør søke andre finansieringskilder for sine prosjekter.