Jeg tar i denne sammenheng for meg Søgne spesielt, men jeg regner med at det er noe av det samme i Songdalen.

Om lokaldemokrati står det i artikkelen: «For å sikre et godt og velfungerende lokaldemokrati der velgerne har tillit til de folkevalgte, er aktiv involvering av innbyggerne viktig». Det er jeg enig i.

Den 22.3 hadde jeg et innlegg i denne avis, hvor jeg spurte om de som skrev brevet til Støre, kunne dokumentere at det var flertall i Søgne for en folkeavstemning. Det er per nå ikke kommet noe svar på dette. Har de ikke en slik dokumentasjon, bør de faktisk rette opp denne alvorlige feilen.

Det ble opprettet en facebookgruppe av de som ville ha Søgne kommune tilbake, og denne gruppa har vært aktiv hele tiden. De har i dag ca 3700 medlemmer. Seinere ble det også opprettet en facebookgruppe for de som fortsatt ønsker å beholde en storkommune og ingen folkeavstemning. De har ca 5400 medlemmer i dag. Begge gruppene mener at de har flertall for deres syn i denne saken, og andre mener at gruppene er tilnærmet like store.

Men ingenting er dokumentert. I 2019 var der 8872 stemmeberettigede i Søgne. Begge grupper har noen personer som ikke bor i Søgne og noen er medlem i begge gruppene.

Trekker vi fra litt for dette, så er kanskje de riktige tallene tilnærmet slik: Løsrivelse igjen ca 3000. Fortsatt i storkommunen ca 4400. Ser vi på medlemstallet i disse to gruppene, så er det et stort flertall mot en folkeavstemming i Søgne. Faktisk er det kanskje opp mot ca 50 prosent av de stemmeberettigede som er med i den gruppa som ikke vil ha noen oppdeling igjen.

Etter min oppfatning, er befolkningen i Søgne mer og mer fornøyd med storkommunen.

Mitt spørsmål er hvem som representerer lokaldemokratiet i denne saken. Er det de folkevalgte i den nye storkommunen, eller de som vil løsrive seg igjen (som antagelig er i mindretall), eller er det de som fortsatt vil være en del av storkommunen? Det ønsker jeg svar på fra deg, Nora Rudjord.

Senterpartiet sentralt mener at lokaldemokratiet i Søgnesaken er blitt overkjørt av Erna og Høyre. Gjelsvik har uttalt at de vil reversere kommunen med en stemmes overvekt ved en folkeavstemning. Gjelder ikke det samme når vi snakker om det skal bli en folkeavstemning eller ikke?

Holder ikke nå Senterpartiet på med det samme som de hevder Høyre gjorde, når de tvinger gjennom en folkeavstemning dersom det ikke er flertall for dette i befolkningen i Søgne?

Det ønsker jeg et svar på fra Senterpartiet sentralt.