Bakgrunnen for påstanden er regjeringens arbeid for å få til en folkeavstemning om kommunedeling i Kristiansand.

Folkeavstemninger er til for å sikre at avstanden mellom folkeviljen og de styrende, i dette tilfellet de folkevalgte, ikke blir for stor. Derfor er det nærmest imponerende at Agder Unge Venstre har konkludert med at regjeringens hensikt med en folkeavstemning er å tråkke på lokaldemokratiet.

Det sier seg kanskje selv at lokaldemokratiet er demokratiet som foregår i kommuner og fylkeskommuner. Men for å sikre et godt og velfungerende lokaldemokrati der velgerne har tillit til de folkevalgte, er aktiv involvering av innbyggerne viktig. Agder Unge Venstre oppfordrer regjeringen til å respektere det lokale demokratiet og lytte til lokalpolitikerne våre. Dette er en god oppfordring, men jeg savner at de oppfordrer lokalpolitikerne våre til å lytte til folket. Flere har vist misnøye med storkommunen Kristiansand og har gitt uttrykk for at de ønsker en folkeavstemning om kommunedeling.

Jeg sliter med å forstå hvorfor en folkeavstemning fremstilles som noe helt forferdelig, er det virkelig så fælt å aktivt involvere innbyggerne? Agder Unge Venstre påstår at Senterpartiet oppfører seg som et lite barn, fordi de «vil endre reglene til et spill fordi de ikke fikk det som de vil». Jeg mener derimot at det er smålig av både Agder Unge Venstre og representanter i bystyret å la frykten for at innbyggerne skal være uenige med dem, sette en stopper for at stemmeberettigede i kommunen kan ta stilling til om de ønsker kommunedeling eller ei. Det handler om å respektere folket i Søgne og Songdalen, som gang på gang har uttalt at storkommunen ikke fungerer for dem og deres behov.

Det er ikke til å stikke under stol at Senterpartiet er imot kommunesammenslåinger og at kommunedelinger der det er ønskelig er en prioritering. Men der folkeavstemninger og lokalsamfunn gir utrykk for at storkommunene fungerer bra, vil ikke Senterpartiet gjennomføre tvangsoppløsninger slik som forrige regjering gjennomførte tvangssammenslåing. Bakgrunnen for dette er Senterpartiets respekt for nettopp lokaldemokratiet og innbyggerne som bor i de aktuelle kommunene. Det er viktig at både innbyggere og folkevalgte lyttes til, og en folkeavstemning gir rom for at alle i størst mulig grad blir hørt.

Blant folk i Søgne og Songdalen var det stor motstand mot tvangssammenslåingen, denne motstanden er fortsatt stor og regjeringen ønsker derfor å lytte til det. Og, ja, en eventuell kommunedeling vil koste penger, men fordi kommunen ble tvangssammenslått vil de nødvendige kostnadene dekkes av staten. Det vil selvsagt være en krevende og kostbar prosess, men statsforvalteren har slått fast at både Søgne og Songdalen kan drives som egne kommuner igjen. Derfor anser jeg det som rett og rimelig å la de stemmeberettigede avgjøre hva som har fungert best, gjennom en folkeavstemning.

Innlegget er forkortet. Red.