Det er regjeringen. Det er våre politikere.

Jeg tror mange glemmer at det er rammer å følge for en person som jobber i politiet. Vi har Riksadvokaten som bestemmer hvilke straffbare forhold som skal gis høyest prioritet i politiets straffesaksbehandling. Det legges føringer for hva som skal prioriteres og herunder frister og krav. Det betyr igjen at andre ting blir lagt til siden fordi enkelte sakskategorier er så omfattende og ressurskrevende.

Jeg skal være helt ærlig å si at jeg har satt et spørsmålstegn til jobben politiet gjør – i ulike saker man hører og leser om. Det er da viktig å minne seg på at det er mer komplekst enn det vi som utenforstående ser.

Det er politifolk som kjenner på det mange av innbyggerne kjenner på. De kjenner på avmakt og at de ikke strekker til.

Jeg håper de som sitter med et negativt bilde og inntrykk av politiets arbeid kan klare å se nyansene. Åpne øynene for innsatsen politiet gjør rundt om i landet vårt for å ivareta tryggheten vår.

Jeg er overbevist om at de aller fleste politiansatte går på jobb med et ønske om å gjøre sitt beste i forhold til de retningslinjene de har. Jeg vet at det er politifolk som kjenner på det mange av innbyggerne kjenner på. De kjenner på avmakt og at de ikke strekker til.

De mest alvorlige sakene skal prioriteres og følges opp, mens hverdagskriminalitet og «småsaker» blir henlagt på grunn av ressursmangel.

Mange av oss legger ansvaret over på de ansatte i politiet for dette. Samtidig er det politiansatte som på lik linje som den vanlige mann i gata, skriker etter flere ressurser og mannskap til å være ute blant oss. Nettopp fordi de ønsker å kunne bistå innbyggerne sine.

Poenget mitt med å løfte dette temaet til debatt er at det blir feil å rette det meste av kritikk mot politiet for jobben som ikke blir gjort. Eller om jeg skal si en enkelt ansatt (for å skille personene i organisasjonen fra politiet som institusjon). Det er en større sammenheng, og det er nettopp det ikke alle ser.

Hverdagskriminalitet og «småsaker» blir henlagt på grunn av ressursmangel.

De jobber etter lovgivning, og det handler mye om politisk styrte prioriteringer, budsjett og penger. Politiet sitt handlingsrom er slik jeg har forstått - svært begrenset, hvor mye er styrt ovenfra og ned på hva som skal prioriteres. Dette gjør det vanskelig for politiet og ha handlingsrom til å gjøre lokale tilpasninger. Denne saken er et godt eksempel. Som viser at beslutningen om å opprette nye tjenestesteder ble tatt mot de faglige anbefalingene fra både politidistriktet selv og Politidirektoratet (POD).

Så med andre ord - bedre ressurser til politiet er en viktig investering for samfunnet vårt. Det tror jeg vi alle kan være enige om. Og er det en ting som er sikkert: vi skal være takknemlig for den jobben politiet utfører.