En bolig er ikke bare et bygg, men et hjem. Der man skal finne roen og søke ly for livets stormer. Da holder det ikke at det trekker fra verandadøra hele vinteren, uten at noen kan fikse det – fordi kommunen som eier boligen ikke gjør sånt.

Vi må ha verdige kår og bedre vedlikehold av kommunale boligene i Kristiansand nå. Dette har blitt forsømt for lenge. Å la bygg forfalle er sløsing av ressurser. Vedlikehold bedrer beboernes hverdag, og er åpenbart bedre for miljøet.

Vi i MDG har vært med på å øke midler til vedlikehold og ENØK i kommunale boliger. Sist fikk vi med oss et bredt samarbeid fra SV til KrF på det. Det er langt fra nok, så vi vil gjøre mer.

Nå skal vi politikere ta stilling til om boligstiftelsene skal avvikles. Dette stemte vi mot i Stortinget, i frykt for at kommuner med dårlig økonomi vil selge unna boliger fra stiftelsen for å dekke andre utgifter. Lovendringen mangla mekanismer som sikrer videre botilbud om boligstiftelsen oppheves. Det skaper utrygghet, noe beboerne har mer enn nok av.

Her lokalt er vi også bekymret for overgangen, når den kommunale boligforvaltningen har så store utfordringer. Kan vi sikre at verdiene fra stiftelsen ikke går til å saldere andre poster på kommunebudsjettet?

Disse verdiene er skapt av leietakerne gjennom generasjoner, og må fortsatt gå til det de var ment til hele tiden: Å sikre flere et verdig hjem. Her må vi være våkne, og som minstekrav forlange at hver krone skal tilegnes boligsosiale formål.

Myten om den norske selveier står for fall. Rundt én million nordmenn leier bolig. Samarbeidsforum mot fattigdom pekte på dette i sin boligdebatt på Arendalsuka: Den norske modellen har gjort det mulig for mange å eie egen bolig, subsidiert gjennom skattefritak for renter. Vel og bra for de som eier, men nå leier stadig flere – her i Kristiansand rundt en fjerdedel av befolkningen. Fagfolk på UiA viser at en minstepensjonist i dag er uten sjanse til å kjøpe bolig.

På leiemarkedet er man ofte overlatt til uryddige forhold, og kampen om å bo greit til overkommelig pris er hard i dyrtida vi lever i. Dette vil vi rydde opp i. MDG vil gi leietakere sterkere rettigheter. Det er også et viktig bidrag å få flere studentboliger i Kristiansand.

Et hjem er et grunnleggende behov, og ikke noe vi kan overlate til markedet alene. Vi i MDG ønsker å bygge opp en tredje boligsektor, mellom det kommersielle og kommunale. Her har kommunen en avgjørende rolle som pådriver, med boligbyggelaget som mulig alliert. Dette jobber våre grønne kolleger med både i Trondheim og Oslo.

Grønn sosial boligpolitikk handler også om å bygge et samfunn der vi kan bo sosialt, på måter som bygger fellesskap og forebygger ensomhet: Med flere boenheter samlet rundt tun, felles parsellhager og drivhus, gode grønne uteområder der barn kan leke og voksne kan samles. Med varierte størrelser på boligene så barnefamilier, studenter og pensjonister møtes på tvers. Her i Kristiansand er vi blant dem som har jobbet for at Kongens senter kan videreutvikles som et sosialt boligprosjekt der beboere med ulike ressurser og behov, på tvers av generasjoner og funksjonsnivå, kan ha glede og nytte av hverandre. Bystyrevedtaket i fjor skulle få fortgang i prosjektet, men vi venter fortsatt, og vil følge opp.

Nå i sommer trådte en ny lov i kraft om kommunenes boligsosiale ansvar. Den understreker plikten til å ha oversikt over boligbehovet for vanskeligstilte, samordne oppfølgingen, og ta boligsosiale hensyn i planleggingen.

La oss gripe dette som en mulighet til å gjenreise vår sosiale boligpolitikk, og endelig sørge for at alle i Kristiansand får et trygt og verdig hjem.