Foto: JARLE R. MARTINSEN

Frp ønsker ingen vindmøller verken på land eller vann øst for Lindesnes. Men samarbeider etter valget med Ap som ønsker storsatsing på havvind. Da er det bra for kunnskapsnivået å vite at Høyre i Skien og Ap i Porsgrunn har akseptert et ultimatum fra INP som innebærer ingen utredning og bygging av nye vindkraftprosjekter de neste fire årene. Selv om Grenlands industri har ett desperat strømbehov.

Heldigvis anbefaler Statnett en ny kraftlinje fra Sørlandet til Grenland som er kostnadsberegnet til 2,7 milliarder kroner. De store kraftmengdene med havvindkraft som planlegges produsert i området Sørlige Norsjø 2 må leveres videre. Dermed må Østre strømkorridor forsterkes. Kritikerne av vindkraft hevder videre at Storbritannia har gitt opp havvind fordi tildelingene av 95 nye kontrakter til havvindprosjekter på 3,7 GW fornybar energi ikke utløste bud fra havvindaktører. Storbritannia har planer om å tredoble havvindkapasiteten til 50 GW innen 2030. Årsaken til manglende bud er at støttenivået fra den britiske regjering er for lavt.

Kritikerne bruker Tyskland som ett eksempel på verdens høyeste strømpriser men det er ett faktum at oljefondet har signert en avtale om å kjøpe en andel på 16,6 % i He Dreiht havvindpark (kapasitet 960 MW) til 5 milliarder kroner. Equinor samarbeider med tyske En BW om havvind. Frp ønsker utredning og konsekvenser av kjernekraft. Modulære kjernereaktorer (SMR). I dag er det mer enn 70 forskjellige typer SMR og mikro reaktor design som utvikles globalt og forventes operative tidligst i 2031 (i Storbritannia). Flere år senere enn Statnetts forventede kraftunderskudd i 2028. Velges SMR f.eks. i kombinasjon med vindkraft må man klar over at ved slutten av den modulære kjernereaktorens levetid må det tas hånd om radioaktivt avfall. Man må utarbeide beredskap ved eventuelle ulykker.

Kritikerne bruker prislapp på havvind som motargument men kjernekraft er ikke gratis. Pris for SMR (300 til 470 MW) blir rundt 27 milliarder kroner. Kostnad for kraft mellom 56 til 78 øre/ KWT. En viktig del av beslutningen og utfordringen blir da om Ola nordmann aksepterer atomkraft i lokalmiljøet.