Svaret er at jeg har vært land og strand rundt og møtt familier i ufattelig vonde situasjoner, med sterke historier og vidt forskjellige behov. Det jeg sitter igjen med, er at det ikke finnes ett tilbud som passer for alle. Det er ingen enkel fasit for hva som er best for alvorlig syke og døende barn. Som politiker vet jeg at vi kan få til mer enn én løsning om vi bare ønsker å prioritere feltet.

La det ikke være noen tvil om at det finnes godt, faglig grunnlag for å bygge et barnehospice. Det er bare å ta en tur til nabolandene våre og se hvordan dette fungerer der. For min egen del er det samtidig viktig at utvikling i den ene delen av barnepalliasjon ikke går på bekostning av de andre. Dessverre ser det ikke ut til at noen av feltene innen barnepalliasjonen får de midlene de trenger og fortjener av denne regjeringen. Det er svært skuffende, når man ser hvilke uttalelser og løfter helseminister Kjerkol fra Arbeiderpartiet har kommet med tidligere.

Viktigst av alt er det imidlertid at denne debatten ikke handler om hvilket tilbud man er for. Det handler om at staten har brukt 90 millioner på å realisere et barnehospice som står der – klart for overtakelse, innflytning og for å huse alvorlig syke og døende barn. Nå risikerer vi at pengebruken har vært forgjeves og at huset aldri åpner, til tross for at politikerne både i regjeringen og på Stortinget har vært tydelige i år etter år. Å kutte 30 millioner til hospicefeltet over natten, uten planer for mellomfinansiering eller oppfølging, er både uansvarlig pengebruk og uakseptabel helsepolitikk.

Så nå vet Friis litt om hvor jeg har vært. Jeg har vært på jobb som helsepolitiker for hele landet, for å finne best mulig løsninger for folk flest. Og hvis Friis lurer på hvor jeg står nå, er svaret at jeg står skulder til skulder med Andreas hus og barnefamilier over hele landet for et bedre palliasjonstilbud, en bedre helsepolitikk og en politisk hverdag hvor velgerne og innbyggerne skal ha tillit til at vi politikere holder det vi lover.

SI DIN MENING! Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening, både på nett og i papir. Send ditt innlegg til debatt@fvn.no

Hva er et godt innlegg? Her er noen tips.