De hadde nok i utgangspunktet et ønske om å være greie med russegruppa og tilbød en rimelig avtale vedrørende russebussen. Samtidig hadde de omtanke og ønsket å påvirke dem i forhold til å ta avstand fra narkotika. De kjente tydeligvis til den omfattende bruken av kokain blant dagens ungdom og var forutseende slik at de satte et premiss om at russegruppa måtte avstå fra narkotikabruk.

Man kan anta at Mjåland ved å titulere seg som rusforsker ønsker å gi inntrykk av at dette er noe han kan. Han påstår med en tilsynelatende faglig tyngde at kokainbruken verken er særlig økende eller omfattende for ungdommen, for øvrig i kontrast til andre fagfolk. Som far til to ungdommer rundt 20 år, så kjenner jeg til den omfattende bruken blant deres jevnaldrende. På fester er det visst vanlig at noen bruker kokain. Det betyr at kokain i dag er lett tilgjengelig for svært mange. Jeg er ingen rusforsker, men kan fastslå at enten det dreier seg om 10% eller 20% av ungdommene som har prøvd kokain, så er det alt for mange.

Da er det viktig at vi har to samfunnsengasjerte investorer som sier fra og ikke bare kommer med tomme ord. Her fikk de virkelig satt søkelys på en stor samfunnsmessig utfordring.

Som Mosvold sier, så dreier dette seg om kjekk ungdom. Det er ikke lenger bare de som faller litt utenfor samfunnet som misbruker narkotika. Det er normal ungdom fra helt normale familier. Det er gode venner som man gjerne kan assosiere seg med. Det gjør det mye lettere å prøve for første gang. Kokain kan være dødelig. Kokain er svært avhengighetsskapende. Bruk av kokain gir oppstemthet og god selvtillit, langtidsbruken har imidlertid motsatt effekt på det psykiske.

Samfunnet har alt for lite fokus på disse skadevirkningene, både for den enkelte og innen sosiale relasjoner.

Det er nettopp det siste en sosiolog skal være ekspert på og når Mjåland bruker sin stemme til i hovedsak å diskutere den juridiske siden ved Gundersen og Mjåland sitt utspill, så blir det relativt uinteressante synspunkter. Ja, vi kan gjerne bare trekke på skuldrene slik Nils Nilsen skriver i sitt innlegg.

Det er stadig diskusjon om at noen rusmidler er mindre farlige enn andre og man kan noen ganger få inntrykk av at ikke alle rusmidler er så farlige. Jeg tror det er en svært farlig tankegang. Det er heller ikke slik at vi må ruse oss. Bruk av rusmidler innebærer gjerne at vi endrer vår personlighet i større eller mindre grad. Barn er spesielt vare for slike endringer i sinnsstemning.

KRF er dessverre det eneste partiet som virkelig markerer seg på rett side i ruspolitikken, også i denne debatten deltar de. Dessverre blir ruspolitikken litt borte i alt fokuset rundt grønn omstilling og en utrygg verden. Det er derfor ekstra viktig at debatten blir løftet. Sosiologien har stor innflytelse i Norge, mange vil si alt for stor. Ofte kommer man lengre med sunt bondevett, i dette tilfellet representert ved Mosvold og Gundersen sitt flotte folkelige engasjement.