Folkehelsemeldingen skal behandles på Stortinget nå førstkommende fredag. Ved hjelp av denne, og den nasjonale handlingsplanen for bedre kosthold, forsøker staten å påvirke eller styre samfunnet i viss retning. En fin og opplysende presentasjon preget av mange politiske retoriske grep, som for eksempel «sykdomsbyrde « om usunt kosthold.

Folkehelsemeldingen er delt i to. Første delen inneholder seks gode innsatsområder, og andre delen inneholder kunnskap og systematikk i folkehelsearbeidet. Så kommer i tillegg opptrappingsplanen, som skal sette søkelys på helsefremmende og forebyggende satsinger slik at folk får bedre levevaner. Dette skal føre til bedre allmenhelse og dermed bedre livskvalitet.

Når det gjelder psykisk helse og livskvalitet, er det som opptar meg mest et av satsingsområdene for å utvikle mer kunnskap om årsaker til psykiske plager og lidelser og tiltak. Dette er veldig bra! Statistikk viser at 70% av de som mottar arbeidsavklaringspenger sliter med psykiske plager. Antall unge uføre som har psykiske utfordringer, og ikke har fått mulighet til å prøve seg i arbeidslivet, er høy og fortsatt økende.

Det som jeg savner i debatter rundt folkehelse er debatt rundt sukker. "Det bør jobbes aktivt for å forby bruk av sukker i ferdigprodusert mat! Det er så mye sukker i frokostblandinger at små barn er blitt overvektige fra dag én når de begynner å spise grøt", sier min gode venninne Anna Morthaugen. «Det bør jobbes aktivt med å begrense sukker i industriprodusert mat! Forby å tilsette sukker i så å si all mat og halvprodukter. Det nytter ikke å sette opp avgift på sukker, det bør bli forbudt å tilsette sukker der det ikke hører til. Diverse steder med hurtigmat, fast-food sjapper ; Det er blitt ca 60% flere overvektige på verdens basis de siste 20 år! "

Så er det brus sukret med stevia, suketter eller et merkelig preparat som gjør at folk tror at den er sunnere som light -versjonen.

Diskusjonen rundt sukker og søtning alternativer savner jeg i folkehelsemeldingen nå når vi befinner oss i en urolig og økonomisk dyr tid, noe som helse - og omsorgsministeren påpekte flere ganger under presentasjonen.

Kjerkol klippet også den røde snora, og markerte dermed åpningen av det nye spesialbygget for psykisk syke pasienter på sykehusområdet på Eg i Kristiansand, et sted jeg håper vil se på hvordan industriprodusert mat og sukker påvirker også vår psyke.

(Anna Morthaugen har gitt meg tillatelse til å sitere henne i dette inlegget. Hun har også fått tilsendt innlegget og bekreftet at det er ok at det publiseres som et innlegg i avisen.)