vignett Nina Jensen3.jpg

Folk er opptatt av klimaendringer. Jeg er ikke i tvil etter at jeg nå har sittet i tre år som generalsekretær i WWF. Folk flest lurer ikke på om klimaendringene er menneskeskapte. Folk flest lurer på hva som blir gjort med saken — og om det i det hele tatt er noe hver enkelt av oss kan bidra med.Jeg skal innrømme at også jeg kan bli motløs og lure på hva lille jeg kan gjøre med de enorme klimaendringene som truer med å snu opp ned på hele jordas tilværelse.

61976905.jpg Foto: Microstock

Men akkurat i dag lurer jeg ikke i det hele tatt. En gang i året får nemlig hele verden delta, vise sitt engasjement og være med på verdens største klimamarkering. Det skjer i morgen, når det er Earth Hour.

Tenk deg det, hele verden slukker lyset i én time 28. mars mellom klokka 20.30 og 21.30. Fra den første lysbryteren blir slått av på Samoa, beveger dette stille — men likevel massive - demonstrasjonstoget seg med tidsforskjellen over hele jordkloden til Cook-øyene er siste stat ut.

Selvsagt er det en symbolhandling. Vi blir ikke kvitt de menneskeskapte klimautslippene som skaper den globale oppvarmingen ved at vi slukker lyset i en time. Men også symbolhandlinger er viktige.

De fleste store utfordringer som krever langvarig innsats for samfunnsmessige endringer har sine egne symbolmarkeringer: Ulike lands nasjonaldager, 8. mars og 1. mai er eksempler på veletablerte markeringer som er blitt utrolig viktige symboler, hver på sitt område.

earth hour.jpg Foto: Cornelius Poppe

Nå ser det nesten ut som om Earth Hour kommer til å ta plass i dette selskapet — som hele verdens felles klimaaksjon.

Fra det aller første Earth Hour ble arrangert i Sydney i 2007, har Earth Hour vokst seg til en enorm folkebevegelse. Over én milliard mennesker er med! Også her i Norge har dette vokst til proporsjoner vi ikke våget å drømme om. Også i fjor satte vi ny rekord i antall deltakere og i målt engasjement.

Og det er nettopp dette som er det viktige med Earth Hour. Politiske ledere kan bare ikke lukke øynene når en hel verden av mennesker står sammen om å sende ett, felles budskap: Ta klimaendringene på alvor, sørg for at kloden vår bevares til de som kommer etter oss.

Det gode med klimaendringene er at de er menneskeskapte. Mennesker kan løse denne utfordringen. Over hele verden popper løsninger opp.

Fra gründere som presenterer innovative småskala-løsninger på alt fra søppelsortering til bytransport til stater som ikke bare setter seg mål om å bli fornybare, men som også i praksis kutter klimautslipp og legger om til et samfunn der energien kommer fra fornybare kilder.

I år skal alle verdens ledere møtes til et avgjørende klimatoppmøte i Paris i desember og signere en ny, global klimaavtale. Den må bli ambisiøs om det skal være noen vits. Og det er akkurat der du og jeg kommer inn i bildet.

Når vi slukker lyset i en time, står vi sammen. Mennesker over hele verden opplever nå at klimaet endrer seg. De merker det på havnivået. På årstidene. På kroppen. Det blir varmere, naturen har begynt å forandre seg. Men det har heldigvis menneskene også.