— Hvilket glass velger du egentlig til hvilken vin?

- Det baller på seg, sa mannen min.

Han klarte ikke å lukke døra til glass-skapet. Og jeg må resignert medgi at han har rett. Nå har vi høye glass og runde glass, stutt-tjukke og lubne glass, høye kolber og lave skuldre. Jeg, som har harselert over vinsnobber som knapt får plass i sin egen leilighet fordi de har så mange sorter, har plutselig endt opp med fire ulike champagneglass selv.

VIGNETT TENNFJORD.jpg

Hva er vitsen?

De fleste leserne har fått med seg at vin kan smake og lukte forskjellig i ulike glass. Men hvilket glass velger du egentlig til hvilken vin? I de mange e-postene jeg mottar om dette emnet, går en fellesnevner igjen — angsten for å gjøre feil. Frykten for ikke å ha oppfattet de små innforståtte kodene i miljøet. For hva er egentlig forskjellen på Bordeaux-glass og Burgund-glass? Og de klassiske italienske vinene, hvilke glass velger du til dem?

Se for deg et vinglass. Jo høyere kolben er, desto mer må du lene hodet bakover for å drikke. Vinen treffer tungen på ulike steder, avhengig av høyden på glasset. Det kan fremheve noen basissmaker, som sødme, syre og bitterhet. Glassets omkrets og form har også noe å si.

Tanken er at noen glass fremhever duften av frukt i vinen, andre krydder eller urter. Alt dette er jo selvsagt revnende likegyldig hvis du er en av mange som verken lukter eller smaker noe særlig på vinen du drikker. Da kan du like godt skjenke i et desilitermål. Men hvis du nå engang er interessert i hvordan glasset kan fremheve en duft eller smak i vinen din, da blir glassvalg viktig.

Og hvis du er veldig vin-interessert, kan valget bli så viktig at det blåses ut av alle proporsjoner. Nylig ble det full storm på websiden til vinskribent og Master of Wine, Tim Atkins. En gjesteblogger hadde laget et satirisk og fiktivt intervju med presidenten for den særdeles mektige, østerrikske glassprodusenten Riedel. Det sto blant annet at den eneste måten for menn å imponere andre menn på er å kjøpe dyre viner og helle dem på latterlige karafler for så å servere dem i særegne vinglass.

  • Dufter rødvinen din en anelse bedre i et annet glass? Eller er dette en moderne versjon av Keiserens nye klær?

vin1.JPG

Er det riktig? Dufter rødvinen din en anelse bedre i et annet glass? Eller er dette en moderne versjon av Keiserens nye klær? Vel, det er bare en måte å finne ut på. Du trenger ikke mer teori i første omgang. Du trenger ikke min synsing. Du trenger bare din egen nese og ditt eget kjøkkenskap.

vin2.JPG

Helgens eksperiment er dette: Skjenk samme vin i fire ulike glass. Ta det du har. Melkeglass og rødvinsglass, bobleglass og krus. Så stikker du nesen dypt ned i glasset. Snus. Snurr på glasset og snus igjen. Er det noe som forandrer seg? Blir duften sterkere eller svakere? Smaker den rett og slett annerledes?

vin3.JPG

Ser du? Nå er du allerede i ferd med å bli en bedre vinsmaker. Alle ordene, meningene og teoriene … Det betyr ingenting så lenge du ikke sanser det selv.