Av og til lurer jeg på om min norske familie og noen av mine venner lever i den tro at jeg kom til Norge med en juleløs fortid. Hvert år på denne tiden blir de like forbløffet over alle kakesortene og julepyntingen som allerede er i full gang. Jeg elsker adventstiden og alt det som følger med julen. Snart er juletreet på plass og jeg kan nok en gang høre min eldste datter si: «Norges best integrerte innvandrer leverer igjen».

sitronkylling med poteter M .jpg Foto: Odd Nerboe

Sannheten er at jeg allerede hadde en juletradisjon gjennom min oppvekst i Tyskland. I barnehagen og på skolen ble vi kjent med julesanger, juletre, julenissen, adventskrans og kalender. Men også mor og far skapte tradisjoner. Som de gode muslimene de er, tok de ikke til seg juleevangeliet, men alt annet som var til glede i mørketiden ville de gjerne være med på. Adventstiden var en kjærkommen anledning til å stelle i stand ekstra hygge.

chorizo kikerter quickfix M .jpg Foto: Odd Nerboe

Det viktigste for oss var ikke gaver og et perfekt hus, men baking. Vi bakte ikke bare syv sorter, men gjerne tolv eller mer som ble spist i god tid før jul. Det ble servert gode, lettlagede måltider i denne førjulsperioden, slik at mor fullt og helt kunne vie seg til baking. Gjennom hele adventstiden nøt vi de herlige småkakene sammen med en kanne te etter middag. I min familie elsker vi småkaker, og min mor fortsatte vanligvis med kakebaking helt ut i januar. Hun forsto aldri hvorfor julekaker skulle være forbehold julen. Hun synes det smaker godt hele året.

Oppskrifter

Chorizo og kikerter, quickfix

4 porsjoner

en stor chorizo eller annen krydret pølse, kuttet i skiver

1 løk, grovkuttet

1 grønn eller rød paprika

1 boks hermetiserte cherrytomater

1 boks ferdigkokte kikerter

5 ss røde eller brune linser, (brune trenger litt mer koketid)

Linsene kan også erstattes med en ekstra boks kikerter

1ts spisskummen

6 dl kyllingbuljong

en håndfull persille

salt og pepper

chorizo kikerter quickfix M .jpg Foto: Odd Nerboe

Legg chorizo i ​tørr og varm jerngryte eller stekepanne. Stek pølsen til oljen begynner å sive ut av kjøttet. Tilsett løk og paprika og stek til det er litt mykt. Tilsett tomater, linser, og spisskummen og bland godt. Hell i buljong og kok i 15 min. eller til linsene er myke. Tilsett kikertene og mer vann om nødvendig. Rør inn persille eller koriander og smak til med salt og pepper.

Sitronkylling med timian og poteter

4 porsjoner

En populær rett da vi var små. For potetene var nesten bedre enn selve kyllingen. Her smaksettes potetene uten noen stor innsats mens de steker med de øvrige ingrediensene.

1 hel fersk kylling ca. 1,2 kg, delt opp

8 poteter ca. 500 g, skrelt og delt i to

1 stor løk, i båter

1 hel hvitløk, delt i båter uten å skrelle

1 liten neve frisk timian, hakket

1 ts honning, flytende

2 sitroner Saften av 1 og den andre deles i skiver eller båter.

2 ss olivenolje

salt og nykvernet pepper

sitronkylling med poteter M .jpg Foto: Odd Nerboe

Forvarm ovnen til 180 °C.

Legg kylling, poteter, løk, hvitløk, og sitron i en langpanne eller annen ildfast form. Rør sammen olje, sitronsaft, honning, timian, salt og pepper og hell over kylling og potetene. Pensle eller gni marinaden godt inn i kyllingen og bland i potetene slik at alt blir dekket av olje. Snu kyllingen med skinnsiden opp. Stek til kyllingen får brun skorpe og er gjennomstekt, ca. 45 minutter. Den er klar når den blåser seg litt opp og det kommer klar væske ut når du stikker inn til benet i leddet.

Dryss over litt mer frisk timian. Serveres med hvitløksfeddene og en salat.

Småkaker med sjokolade og hasselnøtter

200 g hasselnøtter

150 g mykt smør

75 g hvitt sukker

75 g brunt sukker

1 egg

1 ts vanilje

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

150 g grovhakket 70 prosent sjokolade

sjoko og hasselnøtt kaker M .jpg Foto: Odd Nerboe

Forvarm stekeovnen til 180 C

Rist hasselnøttene i tørr stekepanne på middels varme.

Ha halvparten av nøttene i en foodprocessor og kjør til fint hasselnøttmel. Gni av skinnet på resten av nøttene og grovhakk.

Rør smør, sukker og brunt sukker luftig. Bland i egget og vaniljepulver. Tilsett hasselnøttmel, hvetemel, bakepulver og grovhakkede hasselnøtter til alt er godt blandet. Rør i grovhakket sjokolade til slutt.

Bruk to skjeer til å lage kuler av deigen og sett de på et stekebrett med godt mellomrom. Trykk kakene litt flate.

Stek småkakene i forvarmet ovn i 8 -10 minutter og avkjøl i noen minutter før de flyttes over på rist.

Pynt med smeltet sjokolade om du vil.