Salt er en av de viktigste ingrediensene vi har på kjøkkenet. Men avstanden mellom suksess og fiasko er kort.

VIGNETT BIRKELAND.jpg

Da jeg vokste opp på 80-tallet hadde vi tre varianter av salt: Koksalt med jod, koksalt uten jod og grovkornet havsalt til å salte oppkjørselen med om vinteren.Etter hvert har vi fått salt i alle farger, smaker og prisklasser og nå er stort sett alle verdenshjørner også representert i butikkhyllene. Det er fort gjort å gå seg vill i salt-jungelen — men her er litt hjelp på veien.

Den kjemiske formelen for salt er NaCl, eller rettere sagt natriumklorid. Salt utvinnes på en av to måter, enten i saltminer i fjellet eller ved å fordampe vann fra havet. Havvann inneholder ca. 3,5 prosent salt, så det tar litt tid å fordampe alt vannet.

Olav Birkeland

Når de ulike produsentene hevder at deres salt er bedre, mer velsmakende eller til og med sunnere enn konkurrentene, er det viktig å vite hva det egentlig dreier seg om.

Det er i høyden snakk om maks 2 prosent av saltet som kan være ekstra mineraler og sporstoffer, resten vil være natriumklorid. Det er ikke det at 2 prosent av noe behøver å være helt ubetydelig, men det er uansett den mengden det er snakk om.

Kroppen vår trenger salt, men i riktige mengder. En måte å naturlig begrense saltinntaket på, er å bli flinkere til å bruke det maten istedenfor i maten.

Hvis du i tillegg bruker flaksalt istedenfor koksalt, vil du «lure» kroppen din til å tro at maten smaker litt mer salt enn det den egentlig gjør på grunn av den store overflaten på flaksaltet.

  • Å lage sine egne varianter av salt er gøy.

Hobbykokken_Salt_kt salt_13.jpg Foto: Magnus Wintersborg

I årenes løp har jeg begynt å lage mine egne varianter av smakstilsatt salt, og de er virkelig med på å heve hverdagsmaten mange hakk på en enkel måte.

Å lage sine egne varianter av salt er gøy, og hvis du lager opp litt mengder når du først er i gang, har du alltid noen fine gaver stående neste gang du skal på middagsbesøk.

Min første variant er kakaosalt, som ble til ved en tilfeldighet for noen år siden da jeg så at noen brukte mørk sjokolade i en oppskrift på chili con carne.

Det høres i utgangspunktet ut som en litt rar kombinasjon, men mørk sjokolade eller kakao gir virkelig en fin dybde til de fleste kjøttretter. Vel å merke hvis man bruker det i beskjedne mengder.

— Vaniljesalt er en tredje variant som garantert vil vekke oppmerksomhet rundt middagsbordet.

Olav Birkeland

Soppsalt er også en variant som er med på å løfte gryterettene, suppene og sausene dine både et og to hakk.

Sopp inneholder fra naturens side mye umami , som de siste 20 årene har blitt anerkjent som den femte smaken i tillegg til de mer klassiske salt, søtt, surt og bittert.

Umami betyr god smak på japansk og blir ofte kalt kjøttsmak for å bedre kunne forklare hva det er. Umami finnes imidlertid helt naturlig i både i sopp, tomat og parmesan så det blir litt for enkelt å bare kalle det kjøttsmak.

Vaniljesalt er en tredje variant som garantert vil vekke oppmerksomhet rundt middagsbordet.

Tradisjonelt er vi vant med å assosiere vanilje med søte retter, men den veldig komplekse smaken som vanilje får gjennom fermentering egner seg veldig godt til spesielt fisk og skalldyr.

I dag har jeg tatt med noen av mine favorittsalter i tillegg til disse tre og jeg håper du får lyst til å prøve dem. Du trenger kanskje ikke mer salt i kostholdet ditt - men litt bedre salt er ikke å forakte.

Oppskrifter

Kakaosalt

Hobbykokken_Salt_Kakaosalt_15.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Bland 200 g flaksalt med 30 g kakao. Bland godt sammen opp oppbevar på glass. Kakaosaltet brukes til å gi ekstra dybde til gryteretter og supper.

Vaniljesalt

Hobbykokken_Salt_Vaniljesalt_08.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Bruk frøene av én vaniljestang og bland med 200 g flaksalt. Du kan gjerne oppbevare saltet sammen med vaniljestangen også.

Vaniljesalt brukes til hvit fisk og skalldyr, men det kan også brukes i desserter de gangene det står salt i oppskriftene. Å strø litt vaniljesalt på en søt og moden mango smaker helt fantastisk.

Soppsalt

Hobbykokken_Salt_Soppsalt_04.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Kjør 50 g tørket sopp i en blender og bland inn 200 g flaksalt. Soppsaltet brukes på samme måte som kakaosaltet, nemlig til å gi ekstra dypde i gryteretter, supper og sauser

Røykt salt

Nå er det jo snart tiden for å rydde frem grillen igjen og den kan brukes til så mye annet enn å bare svi pølser med.

Bruk av røyk har blitt veldig populært i restaurantbransjen de siste årene, både i forhold til tradisjonell varmrøyking av kjøtt og fisk, men også kaldrøyk av litt mer uvanlig matvarer. Det finnes til og med en egen røykpistol på markedet, men i mangel av en slik kan du tenne på noen røykspon i grillen. Da er det viktig at du lar dem ligg litt i vann før du bruker dem, slik at det bare gir fra seg røyk uten å ta fyr.

Hobbykokken_Salt_Hovedbilde_02.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Sett inn saltet i en åpen, vid skål på indirekte varme i 30— 60 minutter, avhengig av hvor sterk røyksmak du vil ha.

Røykt salt blir veldig bra til både kjøtt og fisk, men gir også en spennende smak til f.eks. majones og andre sauser.

Chilisalt

Hobbykokken_Salt_Chilisalt_06.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Chilisalt kan du bruke i stort sett alle retter som du har lyst til skal smake litt ekstra sterkt. Her må du selv tilpasse styrken til hva du foretrekker og du kan velge selv om du vil bruke frisk chili eller tørkede chiliflak. Selv bruker jeg 1 ts knuste (bruk morter) chiliflak på 200 salt og det blir meget bra etter min smak.