Norske klesskap er overfylte. Likevel forsvarer de fleste yndlingsplaggene sine med nål og tråd. Minst en tredjedel av de 24 kiloene tekstiler hver av oss kaster hvert år kunne vært gjenbrukt, ifølge Statens institutt fot forbruksforskning (SIFO). Vi lar det ligge akkurat nå.

For hva gjør vi egentlig med det vi ikke ønsker å kvitte oss med? Når en søm rakner eller en knapp løsner på yndlingsskjorten? Hvis favorittskjørtet ikke passer helt lenger, eller du får hull i buksene du elsker? Du skulle kanskje ikke tro det, men svært mange reparerer faktisk klærne.

64108781.jpg

Bare 14 prosent reparerer aldri klær selv. 51 prosent gjør det iblant, mens 35 prosent oppgir at de gjør det ofte. Det kommer frem i doktoravhandlingen til SIFO-forsker Kirsi Laitala, «Clothing consumption» fra 2014. > — Hvorfor de ikke bare kaster ødelagte plagg? Jeg antar det er fordi de liker dem og ønsker å beholde dem.

Sy en knapp sa du?

Et utvalg av befolkningen ble spurt om de hadde sydd i en knapp i løpet av det siste året. 74 prosent svarte ja. 55 prosent hadde fikset en raknet søm, 31 prosent hadde lappet klær, mens 27 prosent hadde stoppet hull. 26 prosent hadde justert lengden på buksebena.

Å bytte glidelås er en mer krevende øvelse som få gir seg ut på. Dersom glidelåsen går i stykker, blir plagget ofte kastet med mindre det oppfattes som verdifullt på en eller annen måte.

— I så fall overlater de jobben til en skredder, venner eller familie (vanligvis mødre), med mer sømkompetanse, skriver forskeren i avhandlingen.

tendenser reprasjon.jpg

Hver dag selger innehaver Kirsten Vorland i Knappebua i Bergen knapper og det meste annet du måtte behøve for å slå deg løs foran symaskinen hjemme. I tillegg retter hun på klær for kundene som ikke vil eller kan gjøre det selv. Hun legger opp klær som bukser, skjørt og kjoler. Det har hun gjort i mange år, og hun sier at pågangen fra kundene er rimelig konstant.

— Hvorfor de ikke bare kaster ødelagte plagg? Jeg antar det er fordi de liker dem og ønsker å beholde dem, sier Vorland.

Tips til bedre holdbarhet

Ellers reparerer hun småting som revner eller sømmer som har gått opp, syr inn og ut klær som ikke passer helt, og skifter glidelåser som har røket.

— Det er lurt å lukke glidelåsen før vask. Da blir den ikke så fort slitt, anbefaler hun.

Sportsklærprodusenten Norrøna sier at de tar samfunnsansvaret på alvor, at de blir glade når de hører at kunder bruker produktene deres i ti år, og helst ikke vil bytte dem ut.

  • Reparasjonstjenesten er en viktig del av vår kundeservice. Vi reparerer klær fra kunder så lenge det lar seg gjøre.

40349123.jpg Foto: Microstock

— Reparasjonstjenesten er en viktig del av vår kundeservice. Vi reparerer klær fra kunder så lenge det lar seg gjøre, og vi har flere eksempler på at vi reparerer produkter som er kjøpt for 20 år siden. På denne måten forlenger vi levetiden til plagget. Vi vil også reparere reklamasjoner, såfremt det gjør at produktet blir som nytt, sier Amanda Lanza-Rygner i Norrøna.

Det populære svenske jeansmerket Nudie Jeans er rangert på topp av tjenesten Rank A Brand, som vurderer bærekraftige produkter.

«Jeansene dine er kanskje ikke nye lenger, men de er absolutt mer unike, vakre og fulle av karakter. Uavhengig av livsstilen din, har jeansene blitt en logg over den tiden du har brukt dem. Kanskje du har noen anekdoter som viser til de forskjellige flekkene og skadene» skriver Nudie på hjemmesidene sine.

Reparer i butikk

Etter stor suksess i byer som Los Angeles, Berlin og Tokyo, åpnet Nudie Jeans nylig sin første Repair Shop i Oslo. Hit kan du komme og få reparert de ødelagte jeansene dine gratis. Dersom du foretrekker å gjøre det selv, sender Nudie deg nødvendig utstyr i posten.

— Syferdighetene varierer, men alle kan noe. Så lenge du bruker nål og tråd, og ikke saks, ødelegger du ingenting. Da kan du ta det opp igjen, hvis det blir stygt. Og det er bedre å ha en knapp som er stygt sydd i, enn å mangle en knapp, mener, sier SIFO-forsker Ingun Grimstad Klepp, som legger til at du også kan reparere uten noen sømkompetanse.

— Du kan lime tekstilteip på et lite hull. Kjempefint på barneklær som har fått rifter og revner. Du behøver ikke kunne tre i en nål engang.

Men hvorfor gidder vi å flikke på gamle plagg, når det er billige, nye klær å få kjøpt overalt?

— De klærne som mister en knapp, eller glidelåsen ryker i, er de klærne vi er glade i. De klærne vi faktisk bruker. Og selv om tilgangen på nye klær er overveldende, er det ikke så lett å finne plagg vi virkelig liker, sier Klepp.

  • Så lenge du bruker nål og tråd, og ikke saks, ødelegger du ingenting.

62581477.jpg Foto: Microstock

Kan alltid brukes

Et annet viktig kjennetegn ved favoritt-påkledningen er at den er fleksibel, både fysisk og mentalt.

— Klærne skal ikke bare passe deg, de skal også passe til anledningen du skal bruke dem i. Det hjelper ikke å ha den perfekte partykjolen hvis du aldri er på party. Favorittklærne kan ta oss gjennom dagen uten at vi behøver å skifte, selv om vi skifter aktivitet. Fysisk skal de være rene, holde deg varm og ikke krølle. Du kan også bli mentalt sliten hvis klærne er for trange, faller ned eller du må holde inne magen, forklarer Klepp.

Når forskerne undersøker hva som får oss til å kvitte oss med et plagg, kommer mote langt ned på listen. Dette har vært undersøkt flere ganger, på ulike måter, alltid med samme resultat.

Når klær er cirka åtte år gamle, kan de være tydelig umoderne. Har de derimot overlevd åtteårskrisen, kan de godt få et langt og lykkelig liv. De umoderne klærne er derimot som regel tatt ut av bruk lenge før de gikk ut på dato, av grunner som at de ikke passet, var upraktiske eller at fargen var feil.

— Det beste du kan gjøre for at klær skal vare lenger, er å kjøpe plagg du virkelig liker. Er du glad i noe, har det en tendens til å vare selv om du bruker det mye, sier forskeren.

  • Det beste du kan gjøre for at klær skal vare lenger, er å kjøpe plagg du virkelig liker.