VIGNETT BIRKELAND.jpg

Barn er ikke så voldsomt begeistret for sure ting. Men jeg skal hilse å si at det var akkurat det de var, de norske eplene jeg spiste i oppveksten. Jeg er helt sikker på at minst to av rynkene mine stammer fra den tiden da jeg spiste epler fra min bestemors hage i Arendal.I voksen alder har jeg imidlertid lært å sette pris på dem, både fordi jeg nok er blitt mer glad i ting som smaker litt syrlig, men ikke minst fordi jeg har fått smake på flere forskjellige typer. De norske eplene varierer mye i både smak og syre, og de blir helt klart søtere mot slutten av sesongen.

Allsidige saker

Epler er utrolig allsidige. Det finnes liksom ikke grenser for hva de kan brukes til, både på grunn av smaken og ikke minst på grunn av den fine og faste konsistensen. Med sin forholdsvis milde, men likevel meget karakteristiske smak blir den også veldig allsidig, brukt sammen med krydder og andre smakstilsetninger. Derfor er det gøy å vise frem noen av mine favoritter. For øvrig sitter jeg selvsagt og drikker eplejuice mens jeg skriver dette.

— Jeg er helt sikker på at minst to av rynkene mine stammer fra den tiden da jeg spiste epler fra min bestemors hage i Arendal.

Olav Birkeland

Når det gjelder krydder, er kanskje eple og kanel de to mest kjente variantene, men vanilje, estragon og timian smaker også veldig godt sammen med epler. I det salte kjøkkenet passer karri veldig godt. Av andre råvarer er både svinekjøtt, and og kylling bankers i kombinasjon med epler.

I dag tar jeg for meg en knasende god variant av våre kjente og kjære vafler med epler, en klassisk fransk galette og en litt mer orientalsk orientert rett med svinekjøtt, karri og epler.

Frukt_i_sogn.jpg Foto: Øystein Torheim

I vafler

Vafler har en egen og velfortjent plass i den norske matbevisstheten. Det finnes mange forskjellige oppskrifter der ute, men de er stort sett variasjoner over de samme ingrediensene. Disse vaflene gir en fin smak av epler, samtidig som revet epler bidrar med en artig konsistens. Ikke la jernet støve ned mellom øktene forresten, det kan også brukes til å lage deilige sandwicher med.

— Svinekjøtt passer veldig godt sammen med sødmen fra eple.

Olav Birkeland

En galette er en klassisk fransk dessert med et klart slektskap til den minst like klassiske tarte tatin, som jeg har skrevet om tidligere. Hvis man bruker kjøpe-butterdeig, er dette en enkel dessert å lage, som smaker aldeles nydelig, og i tillegg ser veldig bra ut.

Jeg avslutter dagens eplebonanza med å støve av woken og lage en kjapp og deilig rett med karri, eple og svinefilet.

Svinekjøtt passer veldig godt sammen med sødmen fra eple, og i dette tilfellet ananas, samtidig som krydderet og styrken fra karriblandingen binder det hele sammen til veldig gode smaker.

Oppskrifter

Eplevafler

100 g smeltet smør

150 g sukker

en klype salt

250 g hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts kanel

1 egg, sammenvispet

5 dl melk

2 syrlige epler

Hobbykokken_Eple_Vafler.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Selv om vaffel på sett og vis er dessert i seg selv, går det også an å prøve seg på en variant. Bland smør, sukker, salt, mel, bakepulver, kanel, egg og melk, og rør godt til en tykk røre. Riv eplene, og bland dem inn. Varm vaffeljernet, og stek vaflene. Server dem med krem eller is og syltetøy, og gjerne en kopp kakao.

Eple galette

To plater butterdeig

3 store norske epler

3 ss smeltet smør

3 ss sukker + litt kanel

Hobbykokken_Eple_Eple Galette_2.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Forvarm ovnen til 180 grader. Kjevle ut butterdeigen og kutt ut 4 sirkler på ca. 12— 14 cm. Skrell eplene, fjern kjernehuset og kutt dem i tynne skiver som på bildet og fordel dem jevnt utover i en sirkel som takstein. Pensle med smeltet smør og dryss over sukker og kanel. Stek til deigen begynner å bli litt sprø i kantene og eplene blir gylne, ca. 20- 25 minutter.

Serveres gjerne med en deilig iskrem.

Wok med epler, karri og svin

(til 4 personer)

300 g svinefilet, skåret i strimler

2 ss nøytral olje

½ ananas, skrelt og skåret i jevnt store terninger

1 stk. løk, skrelt og kuttet i strimler

1- 2 ts karri

2 stk. syrlige epler, skrelt og kuttet i båter

1 stk. rød paprika, renset og kuttet i biter

salt, smak til

Hobbykokken_Eple_Svinewok med eple.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Stek svinekjøttet på sterk varme i wok eller stekepanne til det er gjennomvarmt, ca. 2— 3 minutter. Tilsett løk, paprika, karri og epler og skru ned varmen litt. Stek i ytterlige 2- 3 minutter og tilsett ananas mot slutten. Total steketid er ca. 10 minutter.

Serveres med ris.