Når grillsesongen nå endelig er i gang, er det lite som smaker bedre enn å innlede den med det beste innen grillmat: Hamburger!

Når solen titter frem etter mange måneders fravær, utløser den et skred av hendelser i de tusen hjem. Hagemøblene skal ut av garasjen, båten skal pusses og, ikke minst, grillen skal ut av vinterdvalen.

SESONGENS FAVORITT: Ingenting smaker bedre enn en ekte hjemmelaget hamburger, og ofte får det også menn som ellers i året sniker seg unna kjøkkentjeneste til å hive på seg forkleet. Foto: Magnus Wintersborg

Menn og grillen

På samme måte som Bruce Banner forvandles til Hulken når han blir sint, blir mange menn forvandlet til de reneste gourmetkokker med en gang de får muligheten til å sette fyr på noe på grillen. Den samme personen som bruker mye krefter på å snike seg unna kjøkkentjenesten ellers i året, står plutselig først i køen når familiens munner skal mettes.

VIGNETT BIRKELAND.jpg

Grilling er en av de største trendene innenfor mat for tiden og stadig flere oppdager grillens gleder og muligheter. I Norge kaller vi stort sett alt som går på grillen for grillmat, mens man i USA skiller mellom grilling og barbecue, eller forkortelsen BBQ, som er vel så mye brukt. Forskjellene på de to begrepene er grovt sett at grilling foregår med høye temperaturer på kort tid, mens BBQ foregår ved lavere temperaturer over lengre tid.

Grilling er en av de største trendene innenfor mat for tiden og stadig flere oppdager grillens gleder og muligheter.

Styr unna frysedisken

Jeg skal skrive mer om mat på grillen i månedene som kommer, men åpner sesongen i denne spalten med å skrive om en av mine favoritter på grillen: hamburgeren.

Jeg snakker ikke den kjipe hamburgeren du finner i frysedisken med lenger holdbarhetstid enn et gjennomsnittlig Hollywood-ekteskap. Jeg snakker om den deilige gourmetburgeren hvor du lager alt fra bunnen, den som familie og venner kommer til å elske og ernæringsfysiologene kommer til å hate.

For meg er nemlig ikke en hamburger et måltid man inntar på en amerikansk hurtigmatkjede. Hamburger laget på riktig måte er gourmetmat, rett og slett. Deilige, myke hamburgerbrød. En god BBQ-saus. Din favorittost. De beste og friskeste grønnsakene og selve rosinen i pølsen: et perfekt stekt stykke kjøtt i midten.

TAR TAK: Mange menn blir forvandlet til de reneste gourmetkokker med en gang de får muligheten til å sette fyr på noe på grillen. Foto: Illustrasjonsfoto

Hjemmelaget pommes frites

Når man da i tillegg serverer burgeren med de beste pommes fritesene du noen gang har smakt, så ligger alt til rette for et måltid det kommer til å snakkes lenge om.

Selv om jeg er veldig glad i hamburgere, er det ikke noe jeg spiser så veldig ofte. I stedet er det noe jeg gleder meg til og bruker lang tid på når jeg først skal lage det. Jeg går til slakteren for å få nykvernet kjøtt, jeg baker mine egne hamburgerbrød, lager egen BBQ-saus og lager pommes frites som er best å begynne på dagen før.

Vi har mange fine stunder foran oss med masse deilig grillmat. I månedene som kommer skal jeg ta for meg fisk på grillen, røyking, pulled pork og mange andre grillfavoritter. Gled dere!

Oppskrifter

Hamburgerbrød

300 ml H-melk, kald

200 g smeltet smør, avkjølt til romtemperatur

500 g hvetemel

5 g salt

10 g sukker

15 g fersk gjær

Til pensling:

2 eggeplommer

20 ml vann (20 g)

3 g salt (1/2 ts)

sesamfrø

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og elt blandingen på lav hastighet i ca. 10 minutter, til deigen er glatt og slipper bollen lett.

La deigen heve i romtemperatur dekket med plast i ca. 2 timer.

Varm ovnen til 200 grader uten varmluft.

Del deigen i like deler (jeg veier dem opp til 90 g) og ha dem på et stekebrett. Pass på at hamburgerbrødene ikke er høyere en 1,5-2 cm før du setter dem til etterheving, da blir det ikke så lett å spise dem.

La deigemnene etterheve under plast i ca. 1 time.

Pensle med eggeblandingen og strø over sesamfrø.

Stekes midt i ovnen uten varmluft til de er gylne, ca. 15-18 minutter.

SESONGENS FAVORITT: Ingenting smaker bedre enn en ekte hjemmelaget hamburger, og ofte får det også menn som ellers i året sniker seg unna kjøkkentjeneste til å hive på seg forkleet. Foto: Magnus Wintersborg

Enkel BBQ-saus

500 g ketchup

250 g brunt sukker

1,5 dl kaffe

¼ ts tabasko

Bland sammen alle ingrediensene og ha dem i en liten gryte. Kok opp og la småkoke i noen minutter til alt sukkeret er oppløst, ca. 5 minutter.

Hamburger

Beregn 200 g kjøtt pr. voksen og 100 g kjøtt til barn. En god hamburger bør ha en fettprosent på mellom 10 og 20 %. Karbonadedeig har 5 % fett og kjøttdeig har 14 % fett, men hvis du går til en slakter og forklarer hva du vil ha, så får du helt sikkert noe godt. Til fire voksne hamburgere bruker jeg følgende

Ingredienser:

800 g kvernet kjøtt

1 dl bbq saus

½ dl vann

½ ts salt

Bland sammen alle ingrediensene for hånd eller i en kjøkkenmaskin på lav hastighet til du har en jevn masse. Stek på middels sterk varme i panne eller på grill til du har en kjernetemperatur på ca. 60, bruk digitalt steketermometer til dette.

HJEMMELAGET: Pommes frites lager du selv veldig enkelt. Beregn tre kilo poteter til fire personer. Foto: Magnus Wintersborg

Pommes frites

Beregn 3 kilo poteter til 4 personer. At man må beregne så stor mengde, skyldes at potetene skal kuttes i like store, rektangulære biter. På den måten blir det stort svinn, men da er det bare til å ta vare på avskjæret og legge det i en bolle med vann i kjøleskapet så kan du lage deilig potetmos i opptil noen dager etterpå.

Skrell potetene og kutt dem i ca. like store avlange biter. Selv liker jeg å bruke potetens lengde og kutte sidene til ca. 1,5 cm.

Ha potene i en bolle med kaldt vann og la det renne kaldt vann over dem i vasken i 5-10 minutter til vannet er helt klart og det meste av overflatestivelsen er vasket vekk.

Kok opp en gryte med vann og ha i salt tilsvarende 1 % av vannmengden (4 liter vann = 40 g salt).

Ha potetene oppi og la det koke til potetene er møre, ca. 15-20 minutter avhengig av potetsort og tykkelse på potetbitene. Jeg bruker som regel trykkoker og har kommet frem til at 8 minutter på fullt trykk også gjør susen.

Hell av vannet og rist litt på gryten med potetene oppi. Ikke rist så hardt at de brekker, men de skal ha en litt ruglete overflate. Dette gir potetene større overflate og gjør dem enda sprøere når de friteres.

La potetene kjøle av på en rist på kjøkkenbenken i ca. 30 minutt og ha dem i fryseren i minst en time. Den tørre luften i fryseren gjør at enda mer av