De aller fleste som har vært student, har på et tidspunkt hatt et forhold til nudler. Du vet, de små pakkene med krydderblanding som gir raskt vomfyll for en billig penge? Jeg har absolutt vært en av dem.

Mitt første møte med nudler var allerede på barneskolen, da flere av klassekameratene mine spiste dem ukokt, rett ut av posen.

VIGNETT BIRKELAND.jpg

Noen kulinarisk høydare var det ikke.

Lage selv?

Nudler er blitt en sånn ting som alle har spist, men som svært få har laget selv. De fleste lager ikke sin egen pasta heller, men likevel er det nok mange flere som har prøvd seg på pasta enn nudler hjemme ved kjøkkenbenken.

Det finnes mange forskjellige typer nudler, men de enkleste å lage er uten tvil såkalte udon-nudler. Dette er nudler lagd av hvetemel. Men der pasta som regel bare bruker egg, inneholder udon-nudler både vann og egg. Resultatet blir en veldig smidig deig som er lett å jobbe med.

Du kan bruker pastamaskin når du lager nudler, men en kjevle og kniv går også fint.

0923.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Big business

Nudler er big business både i Norge og internasjonalt, og produsentene gjør selvsagt sitt for å få en best mulig fortjeneste.

Resultatet av profittmaksimeringen, er at produsentene stort sett bruker palmeolje i nudlene, rett og slett fordi den er desidert billigst. Fremfor å bruke tid og penger på å lufttørke nudlene, friteres de i stedet i olje til det meste av fuktigheten i dem forsvinner. Det er derfor det bare tar 2— 3 minutter før nudlene er ferdige, etter du har helt kokende vann over dem.

Ingen kulinarisk høydare

Takket være de små plastposene med de rare krydderpakkene, har nudler aldri inntatt pallen i matverdenen. I stedet står nudlene trygt plassert sammen med pizza, hamburger og taco og annen mat som er kjapp å lage, og som ikke akkurat er det du serverer når svigers kommer på besøk for første gang.

Grunnen til at denne maten nå har havnet i frysedisken eller selges som tørrvariant, er selvsagt at det var mat som opprinnelig smakte kjempegodt. Alle de nevnte rettene er på min liste over favorittmat, vel å merke hvis det gjøres ordentlig.

Det ligger i kraften

Både smak og konsistens på hjemmelagde nudler er påfallende annerledes enn det man er vant med fra nudelpakkene. Og har du først oppdaget hvor enkelt det er å lage dine egne nudler, er det ikke mulig å gå tilbake til kjøpenudler.

I dag har jeg laget tre enkle nudelretter som utmerker seg på smak. Rettene er, som alltid, laget fra bunnen av, og det er uten tvil kraften som gjør disse rettene til kulinariske opplevelser.

1063.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Grunnoppskrift, nudler

450 g hvetemel

1,25 dl vann

50 g egg (1 lite egg)

25 g olivenolje, extra virgin

1 ts (4 g) salt

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og bland sammen til du har en god og fast deig, ca. 3-5 minutter. Pakk deigen i plast og oppbevar den i kjøleskapet i minst en time, gjerne over natten.

Rull ut nudeldeigen i en pastamaskin eller med en kjevle, til deigen har en tykkelse på ca. 2 mm. Bruk en kniv til å kutte lange tråder.

0929.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Studentnudler de luxe (1 porsjon)

4 dl asiatisk kjøttkraft (se oppskrift under)

½ paprika, kuttet i små biter

½ gulrot, skrelt og kuttet i fine biter

2 stk. sjampinjong, skrelt og kuttet i fine biter

100 g ferske nudler

Kok opp kraften, ha i alle de andre ingrediensene og la koke til nudlene er møre, ca. 2-3 minutter.

1066.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Asiatisk kjøttkraft

1 kg kokekjøtt av storfe, f.eks. bog eller høyrygg

1 ½ l vann

½ dl soyasaus

1 stk. løk

1 stk. gulrot

2 ss fish sauce

2 stk. vårløk, finhakket

Kok opp vannet og tilsett alle ingrediensene.

Legg i kjøttet og kok opp på nytt.

Skum godt av, slik at kraften blir klar.

Senk varmen slik at kjøttet ikke koker, men trekker på ca. 90° C. La kjøttet trekke til det er mørt, ca. 2 timer.

Sil fra.

1087.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Spicy biffwok med nudler (4 porsjoner)

1 pk. biffstrimler (400 g)

2 ss nøytral olje

1 stk. brokkoli, kuttet i små biter

2 stk. gulrøtter, skrelt og kuttet i biter

3 stk. vårløk, skrelt og kuttet i biter

½ — 1 rød chili, kuttet i små biter

1 stk. rødløk, skrelt og kuttet i grove biter

1 fedd hvitløk, skrelt og most

2 dl asiatisk kjøttkraft

300 g ferske nudler, kokt til de er møre ca. 3-4 minutter

Stek biffstrimlene på høy temperatur i 3-5 minutter.

Tilsett øvrige ingredienser, bortsett fra kjøttkraften, og stek videre i 3-4 minutter.

Tilsett til slutt kjøttkraften og nudlene og la det koke videre i ca. 5 minutter på middels sterk varme.