Først av alt, så kan vi vel konstatere en ting. Etter noen fine dager i mai er det igjen kaldt. Det er vått. Og det kan være vanskelig å motivere seg for trening.

Ikke nok med at vi skal trene, som ofte er en prøvelse i seg selv, så skal vi gjøre det ute.

Når man står der i stua, sliten etter en lang dag på jobb og middagslaging og kjøring i hytt og pine, så føles sofaen og TV-en som de to beste løsningene. Å ta turen ut er for mange helt uaktuelt.

Men finnes det noen gode grunner til å trene ute? Eller er det noe som bare passer for de som er spesielt interessert?

La oss ta en tur innom noen punkter, og se om vi kan få deg på gli.

Foto: Foto: Kamera Tofteland

1. Det tar kortere tid enn å kjøre til treningssenteret. De fleste bor ikke i nabohuset til treningssenteret. Mange av oss må ut i bilen for å komme oss i gang. Eller ta bussen. Men utetrening, det foregår i det øyeblikket du åpner ytterdøra di .

2. Det er gratis. Trening trenger ikke å koste penger. Vi bruker ofte det som argument for å ikke starte trening; vi har ikke råd. Men jo, det har du. Så lenge du har en kropp og litt varmt tøy, så er du i gang.

3. Lite slår følelsen av røde roser i kinnene etter økta. Det å komme inn i varmen, etter en solid runde ute, er ubetalelig. En ekstra glød i både hud og kropp.

4. Man kan bli trøtt av å være ute i frisk luft, noe som igjen kan føre til bedre nattesøvn. Det kan kanskje forklares med at vi får stimulert sansecellene våre ute på en annen måte enn inne, ved andre lukter, lyder, det vi ser, men også det vi føler, fra vind, og temperaturforandringer som varme/kulde.

5. Egentid. Det er ingen gulv å vaske i skogen. Heller ingen klesvasker å brette. Forhåpentligvis er det så lite dekning at man ikke kan scrolle opp og ned på facebook. Enten en joggetur i ro og mak, eller en powerwalk med en venn er god trening.

Når man først har kommet seg ut, så er sjansen stor for at man underveis klarer å senke skuldrene. Legge mobilen bort, bare la tankene komme. Alt det man ellers ikke har tid til å kjenne på eller å snakke om.

Når du trener ute kan du gjerne bruke grener fra trær eller – ja – barn som treningsverktøy, tipser Anne Aase Ugland. Her er hun sammen med barna Halvor og Johannes. Foto: Foto: Ingvill Rimstad Simonsen

Fem øvelser du gjør ute (bruk gjerne trærne)

Akkurat som med innendørstrening, så har vi alle forskjellige preferanser når det kommer til trening. Noen av oss elsker å jogge, mens andre sverger til styrketrening eller noe helt annet.

Her kommer et forslag til sirkeltrening, som gjerne kan gjøres ute i hagen eller som et avbrekk underveis i joggeturen.

Du trenger ikke annet enn deg selv, og gjerne et tre med litt lave grener. Du kan enten ta tida på deg selv, eller du kan bestemme deg for hvor mange du skal gjøre av hver øvelse på forhånd.

Du velger selv hvilke stasjoner du skal ha, og hvor mange stasjoner du skal ha. Her har jeg lagt opp til fem stk, noe som er et fint utgangspunkt

Er du usikker på øvelsene, så er youtube en fin plass for å se på utførelsen.

Foto: Foto: Privat.

1. Armhevninger. Er det for tungt å ta de strake, så prøv å ta de strake i en oppoverbakke, slik at du står i en mer oppreist posisjon. Finnes det ikke en oppoverbakke, så kan du legge armene på en benk, et veifender, en stubbe, eller en venn. Men velger du en fender, må du stå på innsiden av veien, da.

2. Utfall. Her velger du også fritt hvordan du vil gjøre det. Stå på stedet hvil og sett annet hvert ben frem. Trenger du ekstra vekter, så hold en vedkubbe i hendene, eller ha sekk på ryggen. Husk at kneet og tærne skal peke i samme retning.

3. Burpees. Utallige varianter. Finn den som passer deg best, søk på nettet om du er i tvil om utførelsen.

4. Kroppsroing. Legg deg under en gren, og dra kroppen opp mot grena. Jo mer horisontalt du ligger, jo tyngre blir det. Finnes det ikke noe tre i nærheten, så kan du legge deg under utemøblene og dra deg opp mot bordet.

5. Knebøy. Hvis du føler du trenger ekstra belastning, så kan du holde i en vedkubbe. Eller ha en venn eller et barn på ryggen. Er du veldig i farta, så kan du legge inn et hopp.

Foto: Foto: Kamera Tofteland

Et tips er å kjøre et halvt minutt med full guffe, og så hvile et halvt minutt. Så er det på an igjen til neste stasjon. Så tar du et par minutter pause, og gjentar sirkelen.

Husk at du kan bytte ut øvelsene med dem du selv liker best, eller endre på rekkefølgen. Kanskje du ikke finner et passende tre?

Foto: Foto: Mariann Vik.

Dette er bare et utgangspunkt. Når du har kjørt fem stasjoner noen uker, så kan du legge på litt flere øvelser. Du kan også velge å ha 45 sekunder med hard jobbing, og bare 15 minutter pause. Fullt av valgmuligheter, velg det som passer best for deg.

Tar du utfordringen? God tur!

Anna Aase Ugland (34) jobber som personlig trener på Solsiden PT-senter i Kristiansand og er gründer av treningskonseptet Trim på heia. Hun har de 11 siste årene jobbet med instruksjon og undervisning i grunnskole og kulturskole. Anna brenner for å gjøre trening til allemannseie, og å gjøre trening mindre jålete.

Les også: