Noen vil holde ut og blende inn med resten av medlemmene, svært mange vil falle fra. Det kan ta dager, uker, måneder. Men vi kjenner alle til dem. De som skal endre livet sitt til det bedre. Nei, ikke bedre. Til det beste! Nå er tiden for å bli den BESTE versjonen av seg selv. Og vi står klare for å ta dem imot.

For målene til en nyttårsforsetter er mange. Det blir gjerne flere og flere for hvert år. Det de ikke fikk gjort i fjor legges til på neste års liste, i tillegg til noen ekstra som de har knekket ut i løpet av året som gikk. Det er mye som skal gjøres, men det skal gå. «For dette året, det er mitt år!».

Her om dagen hørte jeg på radioen. En mann i førtiårene hadde sendt inn sine nyttårsforsetter, intet mindre enn ti punkter. Blant annet å gå ned 20 kilo, kutte sukker, gluten og laktoseprodukter, begynne å trene, spise fisk to ganger i uka og enda mer. Kjenner du deg igjen? For er det noe mange bommer på, om det er når de setter seg nyttårsforsett eller skal starte opp med trening og kosthold generelt, så er det at vi gaper over for mye. Jeg har gjort det selv og kan fortsatt gjøre det, jeg setter meg et hårete mål som jeg vet er vanskelig å oppnå. I noen tilfeller kan det trigge konkurranseinstinktet, og det er kanskje akkurat det man trenger for å komme i gang. Men for de fleste vil det ofte oppleves negativt etter en stund, som noe uoppnåelig. Og derfor velger mange å gi seg, det er jo det enkleste.

Vi er mestere i å finne gode unnskyldninger for oss selv. Og har vi først falt litt ut av det som var den solide planen, så er det ikke noe vits lenger. Plutselig har du slukt en halv melkesjokolade på en onsdag før papiret er tatt av, det føltes som hungersnød og var ytterst nødvendig. Nå er alt ødelagt, du har fråtset i sukker og skam. Du kan like gjerne spise resten. Og egentlig bare skeie ut resten av uka, så blir det en ny start på mandag. Eventuelt neste måned. Eller bare neste år.

Det er en ond sirkel, som kan være vanskelig å komme ut av. Det gjelder ikke bare trening og kosthold, men flere andre ting i livet vårt. Stå opp litt tidligere hver dag, lese litt pensum hver dag, smile til fremmede mennesker. Det som er poenget er at de fleste må legge lista litt lavere slik at det er enklere å oppnå målene som er satt. Klarer du mer enn du har sett for deg er jo det bare en bonus, og mestringsfølelsen vil garantert være større.

Så her er fire tips til deg som måtte kjenne deg igjen som en nyttårsforsetter, klar til å melde deg inn på et treningsstudio atter en gang, med sjokolade og marsipan kasta godt ned i søpla, grønnsakene på bordet og hele sulamitten:

1. Skriv ned målet ditt for året, gjerne detaljert og hvordan du skal gå frem. Er målet å gå ned ti kilo totalt, så må du sette deg inn i hva som skal til for å få det til å skje og hvor mye det er fornuftig å gå ned per uke. Har du kunnskap nok til å gjøre dette på en helsemessig fornuftig måte? Les deg opp på egenhånd, men vær kritisk til det som står. Eller få hjelp av en fagkyndig.

2. Ikke gap over for mye. Sett deg et realistisk mål som du vet du kan klare om du virkelig går inn for det, men som samtidig gir deg en utfordring. Dersom du aldri har trent regelmessig før, burde det si seg selv at et mål om fem treninger i uka er i meste laget. Start med to treninger i uka, finn ut hvilke dager som passer best, når på dagen du skal trene og hva du skal gjøre. Planlegger du fullstendig sukkerstopp, men vet at du blir som et barn i trassalderen om du ikke får din daglige dose, da kutter du ned på mengden gradvis. For eksempel så sparer du sjokoladen til lørdag, så har du noe å glede deg til resten av uka. Kanskje du alltid har lyst på sjokolade fordi du spiser for lite ellers, da kan det være lurt å se på resten av kostholdet.

3. For å få til en varig endring, må du gjenta til det sitter. Ja, det vil nok være kjipt i begynnelsen og til tider føles meningsløst, og du vil nok være innom tanken på slutte flere ganger. Men det gjelder å ikke gi seg. Er målet for eksempel å stå opp litt tidligere hver dag, så må du forvente at det vil føles tungt i starten. Tenk etter hver gang du vil gi opp, «Hvorfor gjør jeg dette? Jo, fordi jeg får en bedre start på dagen, jeg blir mer våken og opplagt, jeg rekker en kjapp treningsøkt eller en god frokost». Gi deg selv gode grunner til å nå målet ditt. Kropp og hode vil venne seg til endringen etter å ha repetert det en stund, om det så gjelder sukkerstopp, røykeslutt eller å begynne med trening.

4. Å gå på en smell er menneskelig, og ikke god nok grunn for å droppe alt! De aller fleste vil oppleve å falle for fristelsen, og på et tidspunkt gå tilbake til gamle vaner. Børst det av deg og kom deg videre. Det er ikke farlig om du spiste ett kakestykke i familieselskapet den ene gangen, ikke heng deg opp i småting. Men om du gjentar smellen dag etter dag, da må du begynne å ta deg selv i nakken. Som jeg har skrevet før, spis fornuftig 80 prosent av tiden og kos deg med de resterende 20 prosentene.

Lykke til med nyttårsforsettene i 2016, dette greier du!

Om bloggforfatteren: Hege Høsteland er fra Kristiansand og jobber som personlig trener på SatsElixia Kristiansand. Hun er utdannet personlig trener og har en bachelor i ernæring, mat og kultur fra Universitetet i Agder.