— Det er utrolig kult at han kommer til Kristiansand. Og det skal bli gøy å se ham i en sånn setting, jeg har bare sett ham i Oslo Spektrum tidligere, sier Jonas Alaska om Bob Dylan før de to skal stå på samme scene på Odderøya i løpet av lørdag kveld.

Som så mange andre låtskrivere, setter Åmli-artisten den amerikanske legenden høyt.

— Dylan var en viktig inspirasjonskilde for meg da jeg begynte å skrive sanger selv. Han skriver rett og slett veldig gode låter. Jeg liker alt - akkordene, melodilinjene, tekstene. Han har dessuten vært god til å fornye seg, han gjør aldri det man forventer. Dét har også vært til inspirasjon, sier Alaska, som utvilsomt har enkelte låter som kan minne om tidlig Dylan, selv om de fleste sangene hans er i et helt annet musikalsk landskap.

Bob Dylan. Foto: David Vincent

Hjernerystelse

Dylan-plata Alaska setter aller høyest er livealbumet «The Royal Albert Hall Concert», som ble spilt inn i 1966 og gitt ut i 1998. Tross tittelen er opptaket gjort i Manchester, og plata representerer både den akustiske og den elektriske sekstitalls-Dylan.

Men akkurat for øyeblikket er det et litt mer ukjent album som er Alaskas favoritt.

— Jeg hører en del på «New Morning» fra 1970 for tida. Spesielt låten «Sign on the Window», hvor Dylan synger fint og spiller piano. Det er en veldig bra plate jeg egentlig har oppdaget ganske nylig.- Husker du ditt første møte med Dylans musikk?

— Ja, jeg hadde fått hjernerystelse på skateboard og kunne ikke se på tv, så pappa satte på en Dylan-plate hjemme. Sikkert en samleplate. Jeg ble dødsfan med en gang og lærte meg låtene på den plata veldig fort, sier 26-åringen.

— Og skrev ikke du en låt som handler om Dylan også en gang, hvor er den blitt av?

— Det stemmer. «I Need One Now». Den handler vel rett og slett om at jeg er hypp på å høre Dylan. Men den er på hylla, foreløpig. Vi får se hva som skjer med den.

Ny plate

Det er festivalsesong og konserthøytid for Alaska, som nylig har returnert fra spillejobber i Nederland. I august begynner han innspillingen av sin tredje plate.

— Det blir en elgitar-plate. Jeg digger å prøve ut nye ting, og er veldig gira på det. Og så har jeg en liten «hang-up» på tenåringstematikk gjennom hele plata. Tenåringstrøbbel, mislykkede forelskelser, sånne ting. Jeg har alltid vært interessert i det. Og jeg vet jo en del om det også…

— Så det blir en rockeplate?

— Vel, det blir mer rocka enn tidligere, men kanskje mer pop enn rock. Jeg liker å ha det ganske tørt, med bare trommer, bass og elgitar. Så blir det sikkert noen låter med bare meg og gitaren også, sier han, og konstaterer at han kommer til å teste ut noen nye låter på Odderøya-publikummet lørdag.