Helt originalt er det knapt noe som er i dag. Det meste, uansett sjanger og nasjonalitet, er inspirert av noe annet. Men det er forskjell på å være inspirert av noe og skape noe nytt og originalt ut av den inspirasjonen, og det å kopiere en annens suksessoppskrift ned til det siste kommaet.

Og oftest synes jeg det er krimserieskaperne som går mest i den fella, for i andre sjangere har Norge servert flere smakfulle godbiter.

En av de beste er NRK-serien «Kampen for tilværelsen» av Erlend Loe, Per H. V. Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen. Serien handler om den polske lingvisten Tomasz (Bartek Kaminski) som reiser til Norge for å finne sin ukjente far, og som etter hvert forviller seg inn i Ullevål hageby. Dessverre er serien ikke lenger tilgjengelig på NRKs nettsider, og så vidt jeg vet er det ikke laget dvd-er av den heller. Veldig synd.

Jeg er også fan av de norske humorseriene «Neste sommer» av Lars Gudmestad og Simen Alsvik, og «Side om side» av Terje Solli. Førstnevnte er en av TVNorges største suksesser med et snitt på 518. 000 seere i forrige sesong.

Serien handler om Per Ivar (Trond Fausa Aurvåg) og Eva (Janne Formoe) som nylig har overtatt hytta etter hennes foreldre. Sentral i handlingen er også Evas bror Terje (Eivind Sander) og hans nye kjæreste Anki (Pia Tjelta). Selv om ting er satt på spissen og til tider svært overdrevent, er det nok av situasjoner å kjenne seg igjen i. Sesong tre har premiere på TVNorge førstkommende søndag 14. februar.

«Side om side» har et fantastisk persongalleri og fabelaktig humor. Ny sesong med ti ferske episoder kommer på skjermen til høsten, så det er bare å glede seg

Jeg har lyst til å avslutte med en annen liten godsak som hadde premiere på TV3 forrige torsdag. «Black Widows». Den er ikke helnorsk, men en nordisk samproduksjon og nyinnspilling av den finske originalen «Mustat lesket». Serien handler om de tre venninnene Johanne, Rebecka og Kira, spilt av norske Synnøve Macody Lund, svenske Cecilia Forss og danske Beate Bille. De tar livet av sine voldelige menn, men i stedet for et fredelig liv som de håpet på, vikles de inn i en kriminal spiral med bestikkelser, mord og utpressing. Det som gjør serien verdt å nevne, er den forfriskende sorte humoren, som er et lyspunkt etter alle de mørke og dystre nordiske seriene vi har fått servert i det siste.