Cathrine Sordal er filmanmelder i Fædrelandsvennen.

Hans siste album «Blackstar» kan lyttes til om igjen og om igjen, og videoene til låtene «Lazarus» og «Blackstar» er fantastiske på en urovekkende, mørk, vakker og trist måte. Et verdig, nøye iscenesatt, og fabelaktig farvel fra en multikunstner som aldri sluttet å overraske og utfordre. Han var mannen som viste verden at det ikke bare er ok å være annerledes — det er kult. Han har satt dype og uslettelige spor, spesielt innen musikkens verden, men han har lagt igjen et og annet fotspor i filmens verden også. Ifølge Imdb har han hatt 39 ulike roller i film, tv og kortfilm. Og flere av filmene har, kanskje ikke så overraskende, fått kultstatus, og det mye på grunn av Bowie. Her er et lite utvalg:

«The Man Who Fell To Earth» (1976) av Nicolas Roeg, var Bowies første store rolle, og karakteren hans, Thomas Jerome Newton, var akkurat den rette blandingen av androgyn, rar og kunstnerisk som folk forventet etter «Ziggy Stardust»-albumet (1972).

«The Hunger» (1983) av Tony Scott («Top Gun») med Susan Sarandon og Catherine Deneuve, er en slags moteriktig, erotisk vampyrfilm. Den egyptiske vampyren, Lady Miriam (Catherine Deneuve) lever på blodet til sine elskere. Filmen var ganske kontroversiell for sin tid.

«Labyrinth» (1986) av Jim Henson med Jennifer Connelly. Bowie spiller rollen som den syngende Goblin-kongen Jareth. Ikledd skinntights og med en sveis Limahl («The Neverending Story») garantert var sjalu på, er han rett og slett magisk og uforglemmelig.

«Absolute Beginners» (1986) av Julien Temple med musikalske nummer fra blant andre Sade, The Kinks’ Ray Davies og Bowie. Filmen foregår på 50-tallets jazzscene og Bowie både stepper, danser og synger.

«The Prestige» (2006) av Christopher Noland med Christian Bale og Hugh Jackman. Filmen handler om to illusjonister som vil overgå hverandre, og Bowie spiller rollen som oppfinneren Nikola Tesla. Filmen mottok to Oscar-nominasjoner.

Han hadde også en liten rolle i «Twin Peaks: Fire Walk with Me» av David Lynch, og har også spilt seg selv flere ganger som i «Zoolander» og i tv-serien «Extras».

Hans filmroller var like uforutsigbare som alt annet han gjorde. Uten Bowie er verden blitt litt gråere, og en enorm inspirasjonskilde for veldig mange er borte. Takk for alt.

«I don't know where I'm going from here, but I promise it won't be boring» - David Bowie.