Det er ikke bare Leonard Rickhard som er klar for åpning på Kristiansand kunsthall torsdag. Den bergenbaserte kunstneren Sveinung Rudjord Unneland, som er født på Lista, returnerer til Sørlandet med den nye utstillingen «Neokompresjoner».

Sveinung Rudjord Unneland viser fram den nye utstillingen "Neokompresjoner" på kunsthallen torsdag. Foto: Kristian Hole

— Den består av flere malerier, skulpturer og et lydverk. Utstillingen tematiserer firkanten som noe geometrisk, men også metaforisk. Den representerer også firkantet som et mentalt bilde, og alle har vel hørt uttrykket «square» om en person som tenker innefor visse rammer, og ikke utenfor boksen. Alle maleriene har lik form, men med ulike farger og overflate. Det blir spennende å se hvordan folk vil tolke verkene, sier Unneland til Fædrelandsvennen.Utstillingene åpner torsdag kveld. Kunstner Jan Freuchen og stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad vil åpne kveldens program. Leonard Rickhard vil også være til stede.

Lydverk

Unneland har også støpt og snekret et ambient lydverk til utstillingen. En tom tribune med innebygde høytalere som inneholder flere timer med egne lydopptak fra et spesielt sted i Athen. Og det er ikke tilfeldig at stedsnavnet samsvarer med den røde tråden i utstillingen. Firkanter.

Lydverket i Unnelands utstilling inneholder lydopptak fra Syntagma Square i Athen, som blir regnet som et episenter innenfor europeisk kultur. Foto: Kristian Hole

— De er gjort på Syntagma Square i Athen, eller Syntagma-plassen som det heter på norsk, hvor det har vært store opptøyer de siste årene. Lyden legger seg rundt de installerte kunstverkene, og vil nok føre til at tilskuere opplever helheten på en annen måte.- Er det en politisk undertone i verket?

— Det er en slags kobling mellom trygge omgivelser i Norge, til Athen i Hellas, hvor de virkelige problemstillingene ligger i europeisk politikk, som blant annet flyktningsstrømmen.

I tillegg til både lydverk og malerier, består utstillingen også av ulike skulpturer med verktittelen «Diagonaler».

Stor beundrer

Unneland er oppvokst på Lista i Farsund, men flyttet til Bergen i 1998, hvor han har hatt base siden. Fra 2002 til 2007 gikk han på Kunst- og designhøgskolen i Bergen, og har siden jobbet som profesjonell kunstner. Helt siden før studietiden har Rickhards kunst vært en stor inspirasjonskilde for Unneland.

— Det er en ære å stille ut med Rickhard. Han er en rollemodell for meg innenfor kunsten.

— Du er ikke redd han skal overskygge din egen utstilling?

— Nei, jeg ser på dette som kun positivt. Å bli invitert til Kristiansand er stort for meg, sier Unneland.

Forskjellige kunstnere

Daglig leder på kunsthallen, Cecilie Nissen, sier at det ikke er tilfeldig at de har hentet inn to helt forskjellige kunstnere.

Daglig leder på Kristiansand kunsthall, Cecilie Nissen, foran et av maleriene i utstillingen "Neokompresjoner". Unneland selv beskriver dette maleriet som en absurd og humoristisk tolkning av solen som firkantet. Foto: Kristian Hole

— Det er særlig stas å vise disse kunstnerne sammen, siden det er et stort spenn mellom dem aldersmessig. De går rett inn i kjernen av det vi ønsker å få til, nemlig å løfte fram unge kunstnere fra regionen som utmerker seg, og samtidig kombinere det med å invitere og utfordre kunstnere i etablerte og anerkjente posisjoner, sier Nissen.Hun tror utstillingen vil bli et av vårens høydepunkter på kunsthallen.

— Dette er en stor begivenhet for oss i kunsthallen. Rickhard er vår mest interessante nålevende maler og Unneland er en spennende og lovende, ung kunstner, avslutter Nissen.

Utstillingene varer fram til 1. mai.