Paul Greengrass (t.v.) regisserer her Matt Damon i fjorårets «Jason Bourne». Filmen spilte inn 3,5 milliarder kroner på verdensbasis. Paul Greengrass (t.v.) regisserer her Matt Damon i fjorårets «Jason Bourne». Filmen spilte inn 3,5 milliarder kroner på verdensbasis. Foto: Filmweb

– Dersom det skal lages en film, vil det viktigste for oss være at det ikke fokuseres på massemorderen

Den anerkjente regissøren Paul Greengrass vil lage film om 22. juli. Det er det delte meninger om.

KRISTIANSAND: – Det ser ut til å være en seriøs filmkunstner, men ingen vet hva filmen vil handle om, eller hva den vil fokusere på ennå. Dersom det skal lages en film, vil det viktigste for oss være at det ikke fokuseres på massemorderen, men på andre ting, sier Trond Henry Blattmann til Fædrelandsvennen.

Han er tidligere leder av den nasjonale støttegruppa etter 22. juli-hendelsene.

Basert på Seierstads bok

Fredag ble det kjent at den anerkjente filmregissøren Paul Greengrass ønsker å lage en storfilm om 22. juli basert på Åsne Seierstads bok, «En av oss». Greengrass står bak filmer som «United 93» som handlet om 9/11.

Blattmann sier at han verken har lest Seierstads bok, eller diskutert den potensielle filmatiseringen med andre.

– Men noen vil nok mene at dette er litt tidlig, avhengig av hvordan filmen blir, sier han.

– Vi vil lytte

Til Bergens Tidende sier den nåværende lederen av den nasjonale støttegruppa, Lisbeth Kristine Røyneland, følgende om prosjektet:

– Vi har vel ikke diskutert dette så nøye. Men det er snart gått seks år siden det skjedde, så vi innser jo at det vil komme filmer. Er det seriøse filmskapere som kommer med prosjekt, vil vi lytte. Jeg føler at Paul Greengrass er en slik type filmskaper. Han var direkte i kontakt med de pårørende da han laget «United 93».

Ifølge Dagbladet har støttegruppas fylkesting blitt informert, men det har så langt ikke kommet noen tilbakemeldinger.

Kritisk til filmen

Til TV 2 sier AUF-leder Manu Hussaini at han synes at det er viktig at historien om 22. juli blir fortalt.

Det mener også Per Anders Torvik Langerød fra Arendal som var på Utøya. Til Agderposten sier han et det er kjempebra at Greengrass vil lage denne filmen:

– Jeg synes at det er betryggende at regissøren har erfaring fra tilsvarende filmprosjekter. Jeg tror at det er på tide med en slik film nå. Den kan bidra til at vi aldri glemmer.

Andre stiller seg kritiske.

– Jeg kan overhodet ikke skjønne at det kan ha noen som helst underholdningsverdi å se en film om en person som jakta på og slakta ned barn og ungdom. Jeg kommer til å se filmen – og hate den, sier Åse Louise Egge fra Grimstad til Agderposten.