– Åsnes bok, «En av oss», var et grundig stykke arbeid og noe som gjorde et dypt inntrykk på meg. Hun fikk frem sannheten ved det som skjedde og hvordan de involverte opplevde grusomhetene, sier Greengrass til BT.

Greengrass til Norge

En av Greengrass’ produsenter, Emily Evans-Thirlwell, har allerede vært i møter med advokat Geir Lippestad, som nå er byråd for næring og eierskap i Oslo, om prosjektet. Det har også vært møter med den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene.

– Er det seriøse filmskapere som kommer med prosjekt, vil vi lytte, sier leder for støttegruppen, Lisbeth Kristine Røyneland.

Om et par uker skal Greengrass selv til Norge for å snakke med familier til de etterlatte.

RETTSSAKEN: Åsne Seierstad fulgte rettssaken mot Anders Behring Breivik i 2012. Foto: NTB scanpix

Målet er å lage en spillefilm om terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011. At forfatter Åsne Seierstad er med på laget, er ikke så rart. Hun skrev den internasjonalt anerkjente boken «En av oss» i 2013 om nettopp denne tragedien.

– Assistenten til Paul Greengrass kontaktet meg for en tid tilbake, etter å ha lest «En av oss». Jeg forsto det slik at han lenge hadde hatt lyst til å lage en film om 22. juli, men slått det fra seg fordi det ikke syntes mulig. Etter å ha lest «En av oss» endret han mening, sier Seierstad til BT.

Mange intervjuer

Paul Greengrass er tidligere Oscar-nominert for en lignende type film, «United 93», som beskrev kapringen av et av flyene som ble brukt i terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Da var han også i kontakt med de pårørende på forhånd.

– Vi møtte alle, intervjuet mange. Prosessen den gangen tok mange måneder. Vi skal gjøre det samme i Norge nå. Det er de viktige første stegene for å finne ut om dette kan bli en spillefilm, sier Greengrass.

KAPRING: Paul Greengrass avbildet da han laget «United 93». Foto: Filmweb

Kommersielt er han utvilsomt mest kjent for tre svært suksessrike filmer om den tidligere CIA-agenten Jason Bourne sammen med Matt Damon, samt kritikerroste «Captain Phillips» – om båtkapringer utenfor Somalia – med Tom Hanks.

Men han har også laget slagkraftige politiske filmer som «Bloody Sunday» (2002) og «Omagh» (2004), om konkrete hendelser som tok mange liv under konfliktene i Nord-Irland. Førstnevnte vant blant annet Gullbjørnen i Berlin.

– Se hva som skjer i verden

Greengrass understreker til BT at de er veldig tidlig i prosessen. Får de det til, er planen å spille alt inn i Norge.

– Det er langt frem til en endelig avgjørelse. Vi skal heller ikke haste frem. Her er det etterlatte å ta hensyn til. Men jeg hadde ikke gått inn i dette materialet hvis jeg ikke var fast bestemt på å komme i mål.

– Ser du en større historie her?

– Ja. For Åsnes bok snakket også til alle oss som ikke kjenner det norske samfunnet inngående. I England hadde vi for eksempel drapet på parlamentsmedlem Jo Cox i fjor sommer. Den viste at de høyreekstreme kreftene er over oss. Og det er bare å se på hva som skjer i resten av verden nå. Vi må stille spørsmål, og få frem sannhetene, sier Greengrass.

FILM: Tom Hanks, den ekte kaptein Richard Phillips og Paul Greengrass på premieren til «Captain Phillips» i 2013. Foto: Alex Brandon, NTB Scanpix

Planen er å lage en film som ikke bare skal rekonstruere de voldsomme hendelsene den dagen. Filmen skal også vise hvordan Norge som nasjon responderte på angrepene med å fokusere på fellesskapet og rettssikkerheten, og ikke på hevn. Derfor blir selve rettssaken en viktig del av filmen.

Blodig angrep på norske verdier

– Det som skjedde 22. juli var en enorm utfordring for demokratiet og det åpne norske samfunnet. Det var et blodig angrep på alle verdiene Norge står for. Det som så fint kommer frem i boken er hvordan vanlige folk, politikere, familiene, politiet, advokater og dommere alle spiller en rolle i kampen for å komme seg gjennom disse hendelsene, sier Greengrass.

Åsne Seierstad vil fremdeles ha kontakt med filmskaperen.

– Om noen skal lage en god film om 22. juli, må det være Paul Greengrass. Han er en av verdens mest anerkjente regissører, som har laget filmer om andre tragedier og alvorlige hendelser med stor følsomhet og forståelse.

– Er de pårørende klar for en film?

– En film kan uansett være svært vanskelig for mange, fordi sårene fremdeles er åpne. Derfor kontaktet jeg støttegruppen og familiene til dem som har vært mest involvert i arbeidet med boken. Det er viktig at de synes det er riktig med en film nå for at den skal kunne gjennomføres, sier Seierstad.

– Er blitt orientert

Leder for den nasjonale støttegruppen, Lisbeth Kristine Røyneland, bekrefter til BT at hun er informert om filmprosjektet.

– Vi vet foreløpig lite. Og ingenting om hvilken form filmen skal ta. Vi kommer til å bli orientert i den videre prosessen, slik at vi blant annet kan forhåndsvarsle de pårørende. Støttegruppen er på ingen måte noen garantist for filmen, men setter stor pris på å bli orientert og lyttet til.

– Hva er støttegruppens holdning til slike filmprosjekt?

– Vi har vel ikke diskutert dette så nøye. Men det er snart gått seks år siden det skjedde, så vi innser jo at det vil komme filmer. Er det seriøse filmskapere som kommer med prosjekt, vil vi lytte. Jeg føler at Paul Greengrass er en slik type filmskaper. Han var direkte i kontakt med de pårørende da han laget «United 93», sier Røyneland.