— Nå er veien videre veldig vanskelig, og vi må trappe ned virksomheten enda mer enn vi alt har gjort. Vi lever på oppsparte midler i 2013, og dette kan ikke fortsette til neste år, sier styreleder Bjørn Aurebekk i Agder Kunstsenter.

Kommunalutvalget avviste tirsdag enstemmig å innvilge kunstsenteret husleiefritak på 135.000 kroner som kompensasjon for de 150.000 kronene det mistet i årets kommunebudsjett. Tilskuddet fra Kristiansand kommune i år er på 350.000 kroner, mot 485.000 kroner i fjor. Rådmannen hadde foreslått 500.000 kroner for 2013. De samlede bevilgningene fra fylkeskommunene Vest- og Aust-Agder og Kristiansand kommune er på 1.150.000 kroner.

Benekter oppfordring

Fædrelandsvennen siterte tirsdag kunstnersenterets daglige leder Ylve Thon slik:

"vi har fått signaler blant annet fra Høyre om at dette var noe vi kunne søke om."

I kommunalutvalget tirsdag avviste Hans Otto Lund (H) dette:

— Vi har ikke oppfordret dem til å søke om dette, sa Lund. Han pekte videre på at det er en oppsamlet restans på 300.000 kroner i innbetalinger fra Aust-Agder fylkeskommune til kunststenteret, og at austegdene dermed ikke har oppfylt sin forpliktelse til finansiering av senteret.

— Dette er en merkelig argumentasjon. Det at noen andre ikke oppfyller sin forpliktelse skal altså begrunne at heller ikke Kristiansand kommune oppfyller sin? Og jeg har selv hørt Hans Otto Lund sitte i møte med oss og oppfordre oss til å sende denne søknaden, så jeg er overrasket over at den ikke ble sett mer positivt på, sier styreleder Aurebekk.

Samstemt avvisning

Men politikerne var altså samstemte. Flere pekte på vanskelighetene presedensen i et fritak ville skape i forhold til andre kommunale leietakere. Tor Utsogn (Frp) hadde dessuten følgende innvending:

— Kunstsenteret utfører oppdrag for flere oppdragsgivere, men i forslaget til budsjett så jeg ingen inndeling. Vi vet dermed ikke om kommunen er med og finansierer oppdrag de utfører for statlige virksomheter eller andre. Det trengs en rydding slik at vi kan se om det er for lite finansiering fra kommunen i forhold til de oppgavene de utfører for oss, sa Utsogn.

Jan Oddvar Skisland (Ap) pekte på at partiet hans ikke hadde vært enig i kuttene til kunstsenteret ved budsjettbehandlingen sist høst.

— Men å rette opp dette ved å frita dem for husleie, opplever vi at vil være uryddig, sa Skisland.