— Jeg håper vi kan få økt de økonomiske rammene slik at vi får levelige vilkår igjen, sier daglig leder Ylve Thon på Agder Kunstsenter. Hun legger ikke skjul på at hun opplever arbeidshverdagen som ulevelig etter at kommunen kuttet støtten fra 485.000 kroner i 2012 til 350.000 kroner i 2013. — Hvis ikke denne søknaden innvilges er vi nødt til å ta noen grep, sier Thon.

Bevilgningen til kunstsenteret var ett av de omstridte "kulturkuttene" politikerne i Høyre-koalisjonen fikk kjeft for da kommunebudsjettet ble vedtatt i desember. Kunstsenteret agiterte den gang heftig for å få beholde støtten uavkortet, og også i etterkant har de hatt møter med politikere fra alle partier for å tale sin sak.

Presedens

Nå har kunstsenteret søkt om å slippe å betale 135.000 kroner i husleie til kommunen for lokalene i Skippergata 24. Denne søknaden skal til behandling i kommunalutvalget tirsdag, og hvis den innvilges vil den langt på vei nøytralisere kuttet fra senhøsten i fjor.

Kommuneadministrasjonen anbefaler ikke at søknaden innvilges:

"Dersom Agder Kunstsenter søknad innvilges, vil dette kunne skape en presedens som utløser en rekke tilsvarende søknader. Eiendomssjefen anbefaler at søknaden ikke imøtekommes.

Dersom kommunalutvalget ønsker å gi leiefritak for 2013, må budsjettet til Kristiansand Eiendom styrkes med et tilsvarende beløp", heter det i innstillingen fra eiendomssjef Hans Christian Gram.

Dropper rådhuskvartalet

— Vi går i en unntakstilstand i dag med to stillinger på 65 prosent hver, og vi har veldig mye å gjøre på hver vår kant, sier Ylve Thon.

I søknaden om fritak er det listet opp en rekke oppgaver kunstsenteret utfører på vegne av Kristiansand kommune, i tillegg til en rekke oppgaver på regionalt og statlig nivå. Flere av disse står i fare dersom ikke de økonomiske rammene blir bedre.

— Det kan gå ut over oppgaver som å drifte Myrbakken skulpturverksted eller X-huset. Dette er veldig vanskelig å få tid til ved siden av den ordinære galleridriften, sier Ylve Thon.

- Vi får minst

En oppgave kunstsenteret allerede har sagt fra seg er å administrere den lokale utleiekunsten i det nye rådhuskvartalet. Denne har politikerne vedtatt at kunstsenteret skal ta seg av når bygget er ferdig.

— Det er umulig å se for seg at vi skal kunne utvide vår virksomhet med de rammene de har gitt oss. Vi er det kunstsenteret i landet som får desidert minst i offentlig støtte, med til sammen 1.150.000 kroner. De nærmeste å sammenligne oss med får 2 millioner, sier Thon.

Det er fylkeskommunene i Vest- og Aust-Agder samt Kristiansand kommune som deler på bevilgningene til kunstsenteret.

— Men er det ikke litt optimistisk å tro at dere skal få fritak for husleie når det finnes en rekke andre leietakere som må betale?

— Vi håper politikerne ser at det går an å angre seg, og vi har fått signaler blant annet fra Høyre om at dette var noe vi kunne søke om, sier Thon.

- Vil ikke forskuttere

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) sier følgende:

— Jeg tror vi må se på denne søknaden som et spørsmål om hva som er riktig støttenivå for Agder Kunstsenter. Jeg vil ikke forskuttere noe før vi har hatt diskusjonen. Vi skal for eksempel ha et møte i Høyre i kveld (tirsdag), og jeg vet jo at det er andre som engasjerer seg i dette spørsmålet. Så får vi se om det har kommet nye momenter i saken, sier ordføreren.