Mandag kunne Dagens Næringsliv melde at auksjonshuset Blomqvist kunsthandel opplevde at prisen på Kjell Nupens grafiske verk steg på nettauksjonene etter hans bortgang.

— Vi har solgt en del grafikk av Kjell Nupen på nettet som har gått veldig bra i det siste. Jeg vil anslå at prisene har løftet seg med minst 15- 20 prosent i løpet av de siste månedene, sier Knut Forsberg hos Blomqvist til Dagens Næringsliv.

Økt etterspørsel

Forsberg har stor tro på at prisnivået vil holde seg, eller til og med forbedre seg i tiden fremover.

Kjell Nupen gikk bort 12. mars, 58 år gammel, etter kort tids sykeleie. Etter at kunstneren gikk bort har flere gallerier merket stor pågang. Forrige uke kunne NRK melde at Galleri Bi-Z i Kristiansand og Galleri Ismene i Trondheim stanset salget av Nupens kunstverk på grunn av hensyn til familien.— Vi har 25- 30 Nupen-bilder, og kunne solgt dem ut i løpet av en dag, men det ønsker vi ikke, av respekt for familien, sier Bernt Bisseth til Fædrelandsvennen.

Han er usikker på når Galleri Bi-Z vil åpne for salg igjen.

- Normalt

Gallerieieren mener at det ikke er unormalt at prisene stiger når en kunstner går bort.

— Da vil det alltid bli en boost i markedet fordi produksjonen stopper opp. Da Andy Warhol døde steg prisene med 30 prosent over natta. Deretter gikk noen av hans ikoner for skyhøye priser, mens andre holdt seg på det samme prisnivået. Det samme skjer også i Norge når en stor kunstner går bort, men da i en mindre målestokk. Så lenge kunstneren lever kan han eller hun selv bestemme prisene, men når kunstneren dør, da er det markedet som styrer prisnivået, informerer Bisseth.Han tror at det spesielt vil være Kjell Nupens blå verk som vil bli etterspurt i tiden fremover. Det er KODE-sjef Karin Hindsbo i Bergen enig i. Hun var inntil nylig direktør på SKMU og arbeider fortsatt med en stor Nupen-utstilling som skal vises neste år.

— Det er hans blåfarge som har gjort ham kjent. Det er noe veldig vakkert og tilgjengelig i hans produksjon, sier Hindsbo.

- Et unikum

Karin Hindsbo mener at det er vanlig at prisene stiger når en kunstner går bort, men presiserer at prising ikke er hennes primære geskjeft.

— Men det er nærliggende å konkludere at når en kunstner får mye omtale, så vil det påvirke prisen, noe som er tilfelle med Kjell Nupen.- Hva har Kjell Nupen betydd for norsk kunst?

— Han har hatt en veldig stor betydning, særlig på Sørlandet der han valgte å bosette seg. Han var utrolig sjenerøs og inkluderende. Rent kunstnerisk er han et unikum med et unikt uttrykk. Han har en ekstremt stor produksjon bak seg.