KRISTIANSAND: — Det var bare unge mennesker på Utøya. Øya var full av kjærlighet den sommeren, men mye av kunsten som er inspirert av Utøya er veldig aggressiv og full av blod. Jeg vil ikke vise blod, men heller prøve å vise noe positivt, forteller Michael Rieu.

På Galleri Bi-Z åpner han torsdag en ny separatutstilling med skulptur, maleri, tegning og grafikk. Et av de største maleriene er inspirert av tragedien på Utøya. Rieu begynte på maleriet dagen etter, da han begynte å forstå hva som virkelig hadde skjedd. Hvor mange unge mennesker som vi hadde mistet.

Kunstner Michael Rieu er opprinnelig fra Nederland, men har bodd og arbeidet på Sørlandet i flere år. Nå holder han til i Søgne. Foto: Eva Myklebust

— Gikk inn på meg- Jeg malte en ung mann som hjelper sin kjæreste som har gått fra en verden til den andre verden. Derfor er hun helt transparent, og er på vei til et nytt liv. Han hjelper henne med denne overgangen. Han har store muskler som symboliserer kraften i kjærligheten, forteller Rieu om det monumentale bildet.

- Er det uunngåelig at slike tragedier påvirker kunsten?

— For meg er det det. Dette måtte markeres. Jeg gjorde det på min måte. Dette gikk dypt inn på meg. Og det er jo ikke bare Utøya. I dag kan folk dø uten at vi vet hvorfor. Det er blitt en helt annen verden, mener Rieu. Men han påpeker at han ikke er noen politisk kunstner.

Michael Rieu jobber blant annet med temaet "Sammen". Foto: Eva Myklebust

Jobber med hoder

Michael Rieu er opprinnelig fra Nederland og har bodd og arbeidet i Norge de siste årene. Han er mest kjent for sine store hodeskulpturer, formet etter sitt eget hode. To av dem står nå permanent i Høllen i Søgne.

Les også:

Hoder har han jobbet med siden han var guttunge, og dette går igjen uansett om han jobber med skulptur, grafikk, maleri, tegning eller lager smykker. Selv sammenligner han sine selvportretter med Rembrandt og van Gogh, og mener at alle er uttrykk for sin egen tid.

— Det er kanskje litt arrogant. Jeg kan verken male som Rembrandt eller van Gogh, men jeg har laget mitt eget hode, og lager dem i min tid, forklarer han.

Michael Rieu bruker også hodet sitt til å lage smykker. Foto: Eva Myklebust
... og vinkorker. Foto: Eva Myklebust

— Et litt frekt spørsmål, men må man være litt selvopptatt for å lage så mange selvportretter?- Haha, helt sikkert! Jeg tror at alle kunstnere på en eller annen måte er opptatte av seg selv, og vil eksponere og vise seg fram.

- Har hodene dine utviklet seg?

— Ja, absolutt. Jeg eksperimenterer hver dag, og synes ikke at noen ligner hverandre. Jeg ser på profilen, og ser Michael, men likevel er hvert hode unikt.

Ny grafikk

Michael Rieu er kjent for å være multikunstner, og til den nye utstillingen viser han også fram grafikk.

— For noen år siden spurte Bernt Bisseth meg om jeg hadde litografi eller grafikk. Jeg svarte at jeg kunne prøve. Det var en interessant prosess, og jeg fant til slutt en master printer som kunne hjelpe meg. Jeg vil egentlig ikke lage «multiplies», så derfor farger jeg hvert av bildene på min måte. Kjøper noen et bilde av meg, så er det bare én av det, sier kunstneren.