Ett av marmorhodene som står plassert rundt i Botanisk hage. Foto: Torgeir Eikeland

— Jeg synes dette er skuffende, utakknemlig og respektløst overfor meg som kunstner, sier Michael Rieu.

Han er oppbragt over at Agder naturmuseum og botaniske hage krever at han nå fjerner de 14 skulpturene i skulpturparken SKULPtur. Prosjektet ble etablert i fjor som et samarbeid mellom Rieu, galleriet ARTeriet og Agder naturmuseum og botaniske hage.

— Avtalen var at de skulle stå i to år, med mulighet til forlengelse til tre- fire år, sier Rieu.

Han står ved siden av skulpturen «Tribute to Nupen» midt i parken. Denne og de 13 andre marmorskulpturene i parken er fraktet med lastebil fra Italia. Nå ønsker Botanisk hage at han fjerner skulpturene, aller helst snarest. Konstituert direktør ved Agder naturmuseum og botaniske hage Torill Gjelsvik har nemlig en litt annen oppfatning av hva slags avtale som ble inngått i fjor.

Nye avtaler

— Avtalen var at de skulle stå i ett år, og at han skulle bekoste transport både inn og ut av parken. I mai fortalte jeg ham at de måtte fjernes, men han fikk forlengelse til over sommeren. Vi holder på å inngå avtaler med fire andre kunstnere om kunst vi skal plassere her, sier Torill Gjelsvik.

Dette siste provoserer Rieu ytterligere:

— Hvis de har avtaler med andre kunstnere bør de i det minste kunne fortelle meg som grunnla skulpturparken om det. Her har de gått bak min rygg, sier han.

Høy pris

Til de største skulpturene trengs kranbil, mens de ikke fullt så store kan fjernes ved hjelp av gaffeltruck. Dette siste er ifølge Rieu nokså risikabelt, men han vil forsøke å få fraktet vekk de minste av kunstverkene. Hva som skjer med dem som krever kranbil, og når det eventuelt skjer, er foreløpig uklart.

— Jeg skal ikke gjøre meg vanskelig hvis de virkelig vil ha dem vekk, sier han.

Full pris for å fjerne skulpturene er ifølge ham på 150.000 kroner, mens materialprisen for kunsten ligger rundt 500.000 kroner.

— Verdien for ett av marmorhodene ligger rundt 650.000 kroner, så det er klart jeg er redd for at de skal bli ødelagt, sier han.

«Ikke avtalen«

«Hovedverket» i utstillingen er imidlertid en to tonn tung hyllest til Kjell Nupen som Rieu har prissatt til 1,5 millioner kroner.

— Jeg mener at skulpturene bør få stå i alle fall til over neste sommer. Tilbakemeldingene jeg har fått er veldig gode, og hadde jeg i tillegg fått solgt noen av dem ville jeg hatt penger til å frakte vekk resten, sier Rieu.

— Det er virkelig fine skulpturer, men det var ikke i vår avtale at de skulle stå lenger, fastholder Torill Gjelsvik.

Hun kan vise til skriftlig bevis i form av en rapport fra ARTeriets Marianne Laukvik. Den ble sendt til Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune i august i fjor. Her heter det at utstillingen skal stå til slutten av mai 2015. — Denne rapporten har jeg aldri sett. Det jeg forholder meg til er en muntlig avtale med tidligere direktør Sigmund Spjelkavik om at de kunne stå i inntil tre år, fastholder Rieu.

— Dette kan ikke jeg gå god for. Jeg kan ikke huske eller mene at det ble diskutert at skulpturene skulle stå noe lenger enn ett år, sier Sigmund Spjelkavik til Fædrelandsvennen.