Phil Spector ble tiltalt for å ha skutt og drept skuespillerinnen Lana Clarkson (40) i sitt hjem 3. februar 2003. Rettsaken har fått mye oppmerksomhet i verdenspressen, men i natt ble det satt et foreløpig punktum. I en rettsal i Los Angeles ble Spector ble funnet skyldig i forsettlig drap. 18 år til livstid lød dommen.

Andre gang

Forrige gang saken var oppe, i september 2007, ble ikke juryen enige om skyldspørsmålet. Spector kan neppe se fram til prøveløslatelse heller. Overfor Reuters sier advokat Darren Kavinoky at Spector bare kan prøveløslates etter at han har sonet 18 år.

– Han har en bedre sjanse til å vinne i lotteriet enn til å noensinne bli sluppet ut, sa Kavinoky.

Spector vitnet ikke ved noen av de to rettsakene, men har avvist skydspørsmålet. Forsvarerne hans hevdet at Clarksons død var selvmord. Ifølge Reuters vil Spectors advokater anke avgjørelsen.

Clarksons familie jublet på sin side over avgjørelsen og skrev i en pressemelding at Spector er nødt til å ta ansvar for sine handlinger.

Legende

Listen over artister Spector har jobbet med er lang og imponerende. Han er mest kjent for å ha vært en innovatør innen lyd og flersporsopptak, og det som ble kjent som «The Wall of Sound» var Spectors fortjeneste. Han har satt spor etter seg både som produsent og låtskriver, særlig på slutten av 50-tallet og på 60-tallet etter å ha samarbeidet med artister som Ike og Tina Turner, The Ronettes og Cher. Etter en liten nedtur etter midten av 60-tallet fikk han ny oppmerksomhet etter at John Lennon hentet ham inn for å produsere solosingelen «Instant Karma».

Let it Be

Spector fikk også jobben med å lappe sammen Get Back-opptakene til The Beatles og skape et album av det. Albumet som ble resultatet var «Let it Be». Paul McCartney var særdeles lite begeistret for resultatet, men George Harrison hentet Spector inn som medprodusent på hans storselger «All Things Must Pass». Lennon brukte på sin side Spector på «Plastic Ono Band». På 70-tallet trakk Spector seg ut av rampelyset, men dukket opp igjen i 1980 da han produserte «End of the Century» med The Ramones. Blant de siste kjente artistene han produserte var Starsailor i 2003.