Opphavsrettshavere og over 35 organisasjoner fra mange ulike kulturgrener har greid å samle seg om et opprop mot svekkelse av opphavsretten.

– Det er et unikt opprop i forhold til hvor mange som er med. Jeg har ikke hørt om en lignende aksjon tidligere, sier styrelder i NOPA, Ragnar Bjerkreim.

Han mener den nye aksjonen når bredere og er mer omfattende enn lignende aksjoner tidligere. Både skuespillere, dansere, forfattere, oversettere, musikere, artister, komponister, regissører, forvaltningsorganisasjoner, plateselskap, forleggere og tv-, spill— og filmprodusenter stiller opp for aksjonen som har fått navnet «Dele – ikke stjele».

Annonse

På nettstedet Deleikkestjele.no har det allerede begynt å renne inn med underskrifter. I skrivende stund har over 1700 personer skrevet under på oppropet. Blant kjendisene på listen finner vi navn som Anne B. Ragde, Ari Behn, Bjørn Eidsvåg, Edvard Hoem, Erik Fosnes Hansen, Gaute Ormåsen, Kari Bremnes, Nina Ellen Ødegård og Svein Tang Wa.

– Det kom inn hundre underskrifter i løpet av den første halvtimen nettstedet var oppe, forteller Bjerkreim.

Oppropet kommer på trykk i form av en annonse i dagspressen i morgen, tirsdag, og førstkommende torsdag arrangeres det en politikerhøring på konsertstedet John Dee i Oslo. Ifølge Berkreim skal blant andre kulturminister Trond Giske og Venstres nestleder Trine Skei Grande delta på arrangementet.

Negativt?

Bjerkreim var også delaktig da musikkbransjen lanserte kampanjen «Piracy Kills Music» i februar 2007. TONO, Gramart, MFO, Norsk artistforbund og FONO samlet seg under bildet av et dødningehode, og målet var å samle støtte mot piratkopiering.

Den nye aksjonen frontes imidlertid av et bredt smil. Bjerkreim innrømmer at Piracy Kills Music ble relativt dårlig mottatt.

– På musikksiden er det de samme organisasjonene som deltar i den nye aksjonen. Logoen til «Dele – ikke stjele» har jo en dobbelt bunn ettersom den også kan ses som en copyright-c (©) som ligger på ryggen. Det gikk mye tregere å samle støtte til «Piracy Kills Music», sier Bjerkreim.