Fædrelandsvenenn har spurt fire kulturledere følgende spørsmål:

  • Hva tenker du om søkerlisten?

  • Er det problematisk at det ikke er kvinner på listen?

  • Hva ønsker du deg av en ny leder?

Jeg er litt sjokkert. Dette er ikke en organisasjon som Kilden verdig

Torolf Kroglund, leder for Ibsen— og Hamsundagene

Torolf Kroglund Foto: Kristian Hole

1. Jeg synes at søkerlisten var nokså tynn, både i kvantitet og kvalitet. Nå kjenner jeg Hans Antonsen nokså godt, og vet han ville gjort en god jobb som direktør. På denne lista mener jeg at han er det åpenbare valget, men jeg skulle gjerne sett at det var større kunstnerisk tyngde. Dette er en stilling som innebærer at en må være mer enn bare en direktør.2. Ja, jeg mener at dette er enda et eksempel på at styret har gjort en slett jobb. Det virker som om de har vært lite proaktive. Man kan ikke bare sitte og vente på at folk skal søke. Man må ut og oppsøke de beste i landet. Det er der ambisjonen bør ligge. Jeg er litt sjokkert. Dette er ikke en organisasjon som Kilden verdig.

3. Man må være en innholdsredaktør, og det må være en med både kunstnerisk tyngde og visjon, litt som det Bentein har vært. Man må være en overordnet kvalitetssikrer for huset, og den som gir huset legitimitet og retning.

Trist at det ikke er kvinner på søkerlisten

Cecilie Nissen, daglig leder for Kristiansand Kunsthall

Cecilie Nissen Foto: Tore André Baardsen

1. Det er noen sterke kandidater på listen. Jeg reagerte på at den var litt kort, men det er sikkert flere som var vurdert, men som ikke er offentliggjort.2. Det er trist at det ikke er kvinner på søkerlisten. Det burde absolutt være kvalifiserte kvinner til jobben.

3. Jeg ser at det har vært diskutert en del på sosiale medier om direktøren bør ha kunstnerisk bakgrunn. Jeg mener ikke det. Jeg mener at man må være en god strateg og teambygger. Det er også viktig at det er en person som er interessert i kultur og som respekterer de kunstneriske lederne. Det må være en person som takler å jobbe i et miljø med sterke personligheter og som respekterer fagmiljøene.

Det er veldig få kandidater for en stilling på dette nivået.

Kirsten Bonnén Rask Foto: Kjetil Samuelsen

Kirsten Bonnén Rask, daglig leder for Sørnorsk filmsenter 1. Det er veldig få kandidater for en stilling på dette nivået. For den som blir valgt er det også å bli valgt i et sterkt felt.

2. Det burde være en kvinne blant søkerne. Noen foreslo Åse Kleveland. Det ville ha vært et interessant navn på listen.

3. Man må ha visjoner for både Kilden og kulturen generelt på Sørlandet. Det må være en som er god på økonomi, og som er interessert i å samarbeide med andre kulturinstanser, og som vil arbeide for at vi får et skuespillerensemble tilbake på Kilden.

Her bør det snart ringe en alarm hos de som bestemmer i byen vår

Kjetil Nordhus, daglig leder for SØRF

Kjetil Nordhus Foto: Tore André Baardsen

1. Jeg kjenner ikke de fem personene så godt, så det er vanskelig å si noe kvalifisert om det. Dette er en stilling som burde være interessant for veldig høyt kvalifiserte søkere fra Norge og utlandet, og det er ikke første gang Kristiansand har problemer med å tiltrekke seg slike søkere. Her bør det snart ringe en alarm hos de som bestemmer i byen vår. Det nesten ensrettede fokuset på "barnebyen" viser seg å være langt fra godt nok med tanke på å tiltrekke seg høyt kvalifiserte mennesker og få dem til å bli værende. Vi trenger slike folk for at byen skal utvikle seg.2. Det er synd. Det var nok ikke mange utenfor Kilden som hoppet i jubel da de så listen, men jeg håper likevel at de skal finne en god leder likevel.

3. Jeg ønsker en direktør som er fremoverlent, progressiv og ambisiøs. En leder som også setter Kilden på kartet utenfor vår region og utenfor Norge, og som utnytter det potensialet som finnes. Kilden har bare eksistert i noen få år, og jeg er av og til usikker på om Kilden selv innser hvor stort potensialet er.