KRISTIANSAND : Den nåværende leiekontrakten går ut på lørdag, og torsdag skulle partene møtes for å drøfte hvordan de skal håndtere saken de nærmeste ukene. Dette møtet er nå utsatt til over nyttår.

— Dersom vi da ikke blir enige om en ny avtale, går saken tilbake til politikerne i januar, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe til Fædrelandsvennen.

13. juni i år vedtok formannskapet ikke å selge Aladdin, men i stedet inngå en femårig leieavtale med de mange kulturaktørene som har skapt et kreativt fellesskap i det gamle kinobygget. Men høstens forhandlinger har ikke ført fram.

Kastet håndkleet

— Vi har kastet inn håndkleet og sagt at vi ikke er i stand til å klare forslaget kommunen legger på bordet, sier Harald Stensland til Fædrelandsvennen. Stensland har fungert som forhandlingsleder for miljøet som har bygget som sin kreative base.

Den nåværende leiesummen er på 500.000 kroner, men politikerne sa i sitt vedtak at leietakerne også skal dekke inn det kommunen taper på ikke å selge bygget nå. Prisen på de om lag 2000 kvadratmeterne ble bestemt å tilsvare leie av kulturbygg på Odderøya. En utgangssum på drøye 700.000 kroner i året er i løpet av høsten forhandlet ned til 350.000 kroner, men da må leietakerne stå for drift og vedlikehold av bygget selv.

Eiendomsforvalter Erik Søderlind i Kristiansand Eiendom opplyser at 300.000 kroner er det man beregner er kommunens årlige tap for ikke å selge bygget nå, i tillegg kommer 50.000 i forvaltningskostnader. Dersom kulturaktørene går med på å betale dette, vil de måtte stå for absolutt alle drifts- og vedlikeholdsutgifter i tillegg.

— Vi har sjekket litt rundt og blitt sterkt advart mot å drifte huset fullt og helt alene. Det vil være direkte uansvarlig å overlate vedlikeholdet til oss, sier Stensland.

Kan kun gå galt

— Vi ønsker ikke å være vanskelige, men kan ikke se hvordan vi skal klare å ha en sunn drift både av Aladdin og egne virksomheter med den avtalen vi har fått langt fram, sier daglig leder Irene Torp Halvorsen ved Cinemateket.

— Det kan kun gå galt, kommenterer sjefen ved Sørnorsk Filmsenter, Kirsten Bonnén Rask.

Det er i dag Kristiansand Kino som leier bygget for den symbolske sum av én krone årlig av kommunen. De leier i sin tur leier ut til kulturaktørene, og de 500.000 de får inn i leieinntekter går til drift og vedlikehold.

Men fra lørdag av må en ny midlertidig avtale komme på plass.

— Blir kulturaktørene kastet ut?

— I alle fall ikke på denne siden av jul, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

— Nå må vi drøfte saken internt, og dernest få forankret politisk hva vi skal gjøre videre, sier han.