— Jeg har ikke hørt Uriah Heep før. Det blir en nyhet. Smokie har vært her før og da var det stappfullt. De er helt fantastiske på scenen. I år skal Bjøro and the Country Snakes på scenen før Smokie. Det gleder jeg meg til, sier festivalsjef Liv Håland til Fædrelandsvennen.

Retromusikk

22. - 24. oktober går Dark Season av stabelen for 18. gang i Kristiansand, og det er Uriah Heep og Smokie som topper plakaten. I fjor var det Boney M og Nazareth som trakk publikum til festivalen.

— Hvorfor satser dere på eldre artister? - Folk liker retromusikk. De får ikke høre dem live til vanlig, og setter stor pris på at vi får tak i disse artistene, svarer Liv Håland.

— Så dette er for et publikum som vil høre på musikken fra ungdomstiden?

— Ja, det er det, svarer festivalsjefen.

Ny musikk

Uriah Heep ble dannet i England i 1969. Siden har bandet gitt ut 24 studioalbum, 13 liveplater og 17 samlealbum. Det siste studioalbumet kom ut i 2014 og heter «Outsider». Opprinnelig bestod bandet av David Byron, Mick Box, Paul Newton, Ken Hensley og Alex Napier. Det har siden 1970 vært mange utskiftninger, og nå er det bare gitarist Mick Box som er igjen av den opprinnelige besetningen.

Smokie spilte i Kristiansand i 2012. Til høsten kommer de tilbake. Foto: PRESSEFOTO

Smokie ble dannet i 1974 i England, og er kjent for låter som «Living Next Door to Alice» og «If You Know How to Love Me». Bandet har gitt ut 21 studioalbum siden starten. Det siste kom ut i 2010 og heter «Take a Minute». Opprinnelig bestod bandet av Chris Norman, Alan Silson, Terry Uttley og Ron Kelley. Bassist Terry Uttley er den eneste igjen av den opprinnelige besetningen.

Imponerte sist

Da Smokie spilte på Dark Season i 2012 trillet Fædrelandsvennens anmelder terningkast 5, og skrev:

— Smokie har fortsatt tak på musikken etter 38 år i bransjen. Gitarist Mick McConnell gir oss noen flotte soloer, og drar til og med fram en mandolin under låta «Changing All The Time». Stemmen til Mike Craft er stødig, kraftfull og særegen med sin heshet. Til og med bassist Terry Uttley imponerer med sin stemme når kan korer med heftig falsett under låten «Wild Wild Angels». Med dette klarer de å beholde den karakteristiske spillestilen med blant annet den tette harmonikoringen og akustisk gitar.

Morten Abel Foto: Carina Johansen

— Får med seg altI år spiller også Morten Abel, Bjøro Håland and the Country Snakes, Vassendgutane, Charlie Rackstead, Keith Austin og The Fabulous Could Have Beens på Dark Season. Konsertene spilles på Caledonien Hall, i Domkirka, på Kick og i atriet på Ernst. Programmet til Domkirka er ennå ikke helt klart.

I fjor gikk festivalen med overskudd.

— Det er vi veldig glade for. Det har gått litt opp og ned disse årene, men nå tror jeg vi har lagt oss på riktig linje. Publikum ville at vi skulle booke slik at de kunne få med seg alle konsertene på programmet. Det skal være mulig i år, sier Liv Håland.