— Hvordan blir deres julekonsert?

Maria: Den blir variert. Vi er tre artister med veldig forskjellige uttrykk. Vi har valgt mye norsk også er det en del av de mer tradisjonelle og høytidelige låtene. Det er folketoner, Prøysen, og litt amerikansk.

Maria Arredondo Foto: Reidar Kollstad

Hvorfor inviterer dere til julekonsert? Maria: Det har blitt et av høydepunktene i året. Jeg liker å reise rundt i desember på turné. Vi har lyst til å skape julestemning. Mange gleder seg til jul, men det er mange som gruer seg også. Jeg håper dette kan være en konsert der folk kan få forsterket den gode følelsen av jula, og at de som gruer seg kan få litt fri. Jeg håper at det kan bli noe positivt i hverdagen med alt julemaset.

- Står dere inne for budskapet dere framfører?

Maria: Ja. Jeg tror vi alle har respekt for julebudskapet. For min egen del er det viktig.

Torstein: Ja, jeg har vokst opp i kirka, og har alltid hatt et nært forhold til julebudskapet. Når vi først har julekonserter synes jeg at det er naturlig at vi har dem i kirka og ikke i et kulturhus.

Martin: Jeg er ikke personlig kristen, men har sunget på julekonserter siden jeg var bitte liten. Jeg velger nok ikke de låtene som er mest rettet mot tro. Jul handler jo også om samhold og familie.

Om du velger å se kristent på det eller ikke, så skal det oppleves som en time med mye kjærlighet.

- Bør de som fremfører formidle julebudskapet være personlig kristne?

Maria: For noen er julebudskapet en viktig del av jula, men for andre handler jul og familie og tradisjoner, så da tenker jeg at alle har noe å komme med. Men dersom man skal på en kirketurné bør man ha respekt for kirkerommet. Det er ikke et kulturhus, selv om det også kan være høyt under taket i en kirke.

Martin Halla, Torstein Sødal og Maria Arredondo vil skape julestemning med sine konserter i jula. Foto: Reidar Kollstad

— Hva er det sentrale i budskapet dere vil formidle?

Maria: Kjærlighet. Om du velger å se kristent på det eller ikke, så skal det oppleves som en time med mye kjærlighet.

Selv om folk ikke besøker kirken ellers i året, kan det likevel være et signal om at de har en liten sult for et budskap.

- Forteller det oss noe at det er så mange som søker til julekonserter?

Torstein: Kirken sliter med besøkstall. Selv om folk ikke besøker kirken ellers i året, kan det likevel være et signal om at de har en liten sult for et budskap. Jeg tror at kirka betyr trygghet for mange, og at det er mange som har et behov for å være i kirka.

Martin Halla Foto: Reidar Kollstad

— Er det en fare for at det blir for lettvint og kommersielt? Martin: Det handler om de tradisjonelle sangene. Jeg ønsker å høre dem om igjen og om igjen. Dersom man skulle lage en friimpro julekonsert, ville jeg nok stått over. OM det blir for kommersielt? Tja, Klisjeer er klisjeer fordi det er fantastisk når man finner hverandre til slutt.

- Er det rom for kunstnerisk nyskapning i dette segmentet, eller går det mye på autopilot?

Martin: Jeg liker godt variasjoner, og er glad i at sanger ikke låter likt på konsert som på plate.

Torstein: Vi bytter ut store deler av repertoaret hvert år. En låt som Maria sang for tre år siden kan høres helt annerledes ut når Martin sier at han gjerne vil synge den i år. Det er veldig forfriskende. Og et er bra for oss, og det er bra at publikum blir servert nye varianter av sanger de har hørt hundrevis av ganger.

Maria: Men visse sanger skal man ikke tukle med.

Man åpner først de store og kommersielle slusene i jula for da er det hard kamp om oppmerksomheten.

- Flere artister og grupper har spesialisert seg på julekonserter. Hva tenker dere om det?

Torstein: Jeg vet ikke om det er slik. Vi gjør nok 80- 90 konserter i året, men det er ikke alle vi profilerer like mye. Slik kan det være for andre artister også. Man åpner først de store og kommersielle slusene i jula for da er det hard kamp om oppmerksomheten. Så må man være ekstra kreativ dersom man skal slå gjennom.

Torstein Sødal Foto: Reidar Kollstad

Hva betyr førjuls-sesongen økonomisk for dere? Torstein: Det aner vi ikke. Fordi folk må komme på konsertene. Mange tror at artistene skor seg på kirka i førjulstida, men de fleste vet ikke at mange artister går skoene av seg i førjulstida fordi det er mye risiko ved å holde førjulskonserter. Vi har sju stykker som skal lønnes, leie lokaler og ha markedsføring. Det må komme ganske mange på en konsert før vi begynner å tjene penger, og det er først på julaften vi vet hvordan det har gått.

- Hva synes dere om den norske julefeiringen. Hva er bra og hva kan bli bedre?

Maria: Jeg synes at det er bra at vi har mange dager med feiring. I utlandet er 1. juledag det store, mens her har vi tradisjoner på lillejulaften, julaften, og 1. og 2. juledag som vi er sammen med familien. Det vi kan bli bedre på er å se de som ikke har noen familie. Vi kan bli mer frimodige og mindre egoistiske.

Martin: Det er kult at det er mange forskjellige tradisjoner i Norge. Det er ingen oppskrift på hvordan man feirer jul.

Torstein: Jeg kunne ønsket meg litt mindre plastikk, litt mindre amerikansk jul, og litt mer tradisjonell jul. Det hadde vært gøy å finne ut hvordan jula var på Sørlandet for noen år siden, og finne juleidentiteten til byene og bygdene.

- Og sist men ikke minst, julesangfavoritten?

Maria: Deilig er jorden

Torstein: O Helga natt

Martin: Det hev ei rose sprunge