Det ble bestemt av formannskapet onsdag.

Det har vakt sterke reaksjoner på sosiale medier at arbeidsgruppen som skal jobbe med kunstgaven består at godt modne, veletablerte menn fra et relativt begrenset sosialt sjikt.

I tillegg til ordfører Arvid Grundekjøn (H), som skal lede gruppen, skal tidligere NHO-sjef og næringslivsgründer John G. Bernander sitte der som representant for Tangen selv. Også Kilden-direktør Bentein Baardson er ønsket av kunstmesenen, og teknisk direktør i Kristiansand kommune Ragnar Evensen og havnedirektør Halvard Aglen blir med på laget.

Flere kvinner foreslått

— Jeg er veldig glad for at vi ble tidlig involvert i dette, men hadde ikke sett for meg at det skulle bli satt ned et rent Høyre-manneutvalg, sa Aps Mette Gundersen.

— Men jeg har ikke lyst til å gjøre dette til en likestillingsdebatt, fortsatte hun, og poengterte at hun helst ville snakke om hvor viktig det er at byen nå tar imot og forvalter den storslåtte gaven på best mulig måte.

Fungerende kulturdirektør Annelise Hormang. Foto: Kjartan Bjelland

— Men det er på sin plass at kultursektoren er representert, sa hun og foreslo gruppen supplert med fungerende kulturdirektør Annelise Hornang.Venstre ønsket å ta inn kulturstyreleder Randi Haukom (H) og Cecilie Nissen (V), som er leder av Kristiansand Kunsthall, men dette ble nedstemt, og Hornang går inn i gruppen:

Språklig refs

— En god sak har blitt bedre med dette supplementet, sa Gundersen og minnet om at de i henhold til kommunens likestillingsstrategi er forpliktet til å tenke på kjønnsrepresentasjon i saker de har til behandling.

— Og det har ikke skjedd i denne saken, sa hun. Hun ga også rådmannen refs for dårlig norsk i forslaget til vedtak, og fikk flertall for noen litt mer elegante formuleringer.

— Jeg legger meg skinnflat for det, sa rådmann Tor Sommerseth.

- Jeg håper vi kan parkere denne diskusjonen og komme videre, sa Terje Næss (Ap). Bak rådmann Tor Sommerseth og ordfører Arvid Grundekjøn (H). Foto: Tone Sandberg

Ved siden av dem satt Aps Terje Næss og gremmet seg over manglende musikalitet i startfasen, noe som har medført likestillingsdebatt i stedet for kunstdebatt:— Jeg blir litt oppgitt over dette. Nå håper jeg vi kan få parkert denne diskusjonen og komme videre, sa han.

Flisespikkeri

— Jeg ble henrykt da jeg så at vi har fått denne samlingen. Det er en kjempeanledning for byen å vokse på, sa Næss og vedgikk at et øyeblikk var redd for at gaven var for stor for byen.

— Ja, vi må virkelig passe oss for at gaven ikke blir for stor for oss, sa Jørgen Kristiansen (KrF), og uttrykte forundring over at formannskapet brukte så mye tid på flisespikkeri og minidetaljer.

— Dette er en kjempegyllen mulighet for byen, sa han.

— Jeg synes gruppen har en god miks av kunstkompetanse og eiendomskompetanse, sa Tor Utsogn (Frp). Han så ikke noe behov for supplering men stemte for Hornang fordi han syntes det var viktig med et enstemmig vedtak.

Arbeidsgruppens mandat er å forberede etableringen av en stiftelse, og se på hvor kunstsamlingen kan plasseres. Den vil bli supplert med et medlem fra Sørlandets Kunstmuseum og Cultiva.