— Vi har bedt Riksantikvaren komme med en uttalelse, og det har de bekreftet at de vil gjøre, sier fylkeskonservator Yvonne Willumsen i Vest-Agder fylkeskommune.

Mandag var hun i møte med teknisk direktør Ragnar Evensen og plan- og bygningssjef Venke Moe fra Kristiansand kommune. Her drøftet man blant annet uenigheten mellom Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune om Kristiansand teaters (ofte kalt Agder Teater) videre skjebne. Det var også her de kommunale toppbyråkratene fikk vite at Riksantikvaren vil komme på banen.

Flyttet frist

Fylkeskonservator Yvonne Willumsen har sendt alle opplysninger videre til Riksantikvaren. Foto: LARS HOLLERUD

Fylkeskommunen har en gang tidligere reist innsigelse mot kommunens ønske om å åpne for riving av det gamle teateret. Et nytt reguleringsforslag hvor det fremdeles åpnes for riving har vært ute til høring siden januar. Denne høringen får ikke fylkeskommunens Hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø behandlet før i sitt møte 5. mai, og dette er bakgrunnen for at høringsfristen er flyttet til denne datoen.Det siste året har protestene mot riving vokst seg sterke, både fordi noen mener bygningen er arkitektonisk verdifull, og fordi den prydes av et 340 kvadratmeter stort mursteinsrelieff av Henrik Finne.

Nytt nivå

— Når Riksantikvaren nå engasjerer seg kan vi få et vernenivå av bygningen som er et helt annet enn det som kan bestemmes lokalt, sier teknisk direktør Ragnar Evensen i Kristiansand kommune.

— Vi hadde møtet med kommunen blant annet for å finne ut om det var kommet nye opplysninger i saken. Det hadde det ikke, og dermed har Riksantikvaren fått vite alt som er å vite om saken. Vi venter nå på uttalelsen, sier fylkeskonservator Willumsen.