— Selv om jeg ikke kan garantere det før jeg har sett sakspapirene, heller jeg mot at dette bygget ikke skal rives. Jeg ser verdien av å bevare fasaden med kunsten, og bygget som representant for brutalismen, sier Jørg Hadland (KrF).

Han sitter i Vest-Agder fylkeskommunes utvalg for samferdsel, areal og miljø. I mars skal utvalget behandle Kristiansand kommunes nye høringsforslag til reguleringsplan for Kvartal 49. Det er denne planen som avgjør om det blir mulig å rive gamle Kristiansand teater eller ikke. Både det politiske flertallet og administrasjonen i Kristiansand ønsker å åpne for riving av bygningen fra 1976, inkludert relieff-fasaden med den 340 kvadratmeter store mosaikken av Henrik Finne. På denne måten sikres en høyest mulig salgssum for eiendommen.

Stanger i veggen

Kommunen har allerede en gang stanget hodet mot den fylkeskommunale murveggen i denne saken. Også i 2012 fikk SAM-utvalget reguleringsplanen til høring. Det endte med et vedtak om innsigelse i februar 2013 med 7 mot 4 stemmer.

De fire stemmene for å åpne for riving kom fra Høyres og Frps representanter, mens AP, KrF, Venstre og Sps representanter stemte imot.

Innsigelsen mot reguleringsplanen gjaldt også bevaring av gamle Aladdin kino, og regulering av byggehøyden i det samme kvartalet. Nå har kommunen jenket seg på disse to punktene, men man nekter altså å gi seg på punktet om mulig teater-riving.

Forbehold

Fædrelandsvennen har ringt noen av politikerne i SAM-utvalget for å lodde stemningen foran omkampen.

Sigmund Oksefjell, SP:

— Jeg vil se de nye papirene, og innstillingen fra fylkesadministrasjonen før jeg uttaler meg om dette.

Helge Sandåker, AP:

— Jeg har ikke sett tilbakemeldingen fra kommunen etter den første innsigelsen, og det er vanskelig å uttale seg om dette før jeg har lest sakspapirene.

Harald Andersen, H:

— Vi fra Høyre ønsker å følge anbefalingen fra vårt eget parti i Kristiansand, og det er at det bør være mulig å rive dette bygget.

Fylkeskonservatoren vil bevare

Mens noen av politikerne tar forbehold, jobber nå fylkesrådmannens stab med å samle synspunktet fra faginstanser som fylkeskonservator, fylkeskultursjef og plan- og miljøavdeling. Det er summen av disse som vil avgjøre hvilket vedtak fylkesrådmannen innstiller på.

Fylkeskonservator Yvonne Willumsen er ikke i tvil om hva hun mener:

— Politikerne bestemmer dette, men vår innstilling kommer til å være at innsigelsen opprettholdes. Begrunnelsen er den samme som i sakspapirene fra 2012. Dette er en av få bygninger som representerer denne epoken og det som kjennetegner brutalismen, sier Willumsen.

- Har det vært aktuelt for riksantikvaren å kikke på dette?

— Vi har spurt dem, men tilbakemeldingen derfra er at de ikke kan se at teateret har nasjonal verdi, sier Willumsen

- Hva skal til for at riksantikvaren skal se på dette?

— Noen må klare å skape så stor interesse hos riksantikvaren at de vil behandle saken, sier Willumsen.