Struktur og orden synes ikke å ha preget innspillingen av filmen Yohan Foto: Torstein Øen

Dette er de sentrale elementene i bekymringsmeldingene Norsk Filmforbund har fått i forbindelse med produksjonen av norgeshistoriens dyreste barnefilm, Yohan. Den handler om barnevandringene på Agder og ekteparet Grethe og Odd Hynnekleiv fra Kristiansand står bak.

Filmforbundets leder Sverre Pedersen har vært ens ærend i Kristiansand for å undersøke saken:

Sverre Pedersen — Jeg fikk bekreftet og forsterket bekymringsmeldinger jeg har fått tidligere. Jeg trodde at jeg med filmen "Sebastians verden " hadde opplevd bunnivå når det gjelder udugelighet og uryddighet. Men det hadde jeg ikke, dette er det verste jeg har sett, sier en sjokkert leder. (Les mer om skandalen rundt Sebastians verden her og her).

Odd Hynnekleiv Yohan har fått mange penger fra det offentlige. Norsk filminstitutt har puttet 8,6 millioner kroner i potten og Cultiva rundt to millioner. Det er opprettet et eget finansieringsselskap, som Cultiva har kjøpt aksjer i. I tillegg har Hynnekleivs filmselskap, Penelope film, skutt inn egenkapital, det er noen private sponsorer og noe lån. Til sammen er filmen budsjettert til 35 millioner kroner.

Innspillingene til filmen begynte i vinter, og fortsetter utover våren og sommeren. Premieren skal være i august 2009, og en solid stab av kjente skuespillere deltar:

Dennis Storhøi, Jørgen Langhelle, Agnete Håland, Ole Geir Feste og popstjernen Morten Abel.I tillegg har produsent Odd Hynnekleiv fått med seg....

... Ali, Alejandro Fuentes , i en liten rolle.Det er 100 spesifiserte roller i filmen, rundt 200 statister med barn og voksne.

Ekteparet Hynnekleiv har jobbet siden 1990 med å få filmen på beina. Da startet Penelope film, som er ekteparet Hynnekleivs selskap, undersøkelsene av de historiske fakta rundt de grusomme dramaene som utspant seg rundt barnevandringene i fra 1800 til 1910. Fædrelandsvennen har vært i kontakt med en rekke kilder som uavhengig av hverandre referer til samme typer problemer som Pedersen har fått høre om. Ingen av dem ønsker å stå fram og fortelle sin historie åpent. Delvis fordi de ikke ønsker å være syndebukker, og delvis fordi de synes ekteparet bak filmen, Grethe og Odd Hynnekleiv, er så hyggelige mennesker at de ikke vil lage problemer for dem.

På filmelselskapets hjemmeside står følgende å lese: Produksjonen av barnefilmen YOHAN er budsjettert til ca 35 mill. Dette er den største barnefilmproduksjonen i Norge målt i både antall skuespillere, locations og budsjett.

Pedersen frykter for bransjens renommé dersom produksjonen av Yohan ikke går etter gjeldende lover og regler.

— I denne bransjen er en films suksess, bransjens suksess, en films fiasko er bransjens fiasko, sier Pedersen.

LES MER OM:

Barn jobber ulovlig

Manglende arbeidskontrakter

Bruker egen familie i filmen