— Jeg ville skrive en bok om skeive personer der det ikke gjøres et poeng ut av nettopp det at de er skeive. Jeg oppfatter at mye ungdomslitteratur er veldig hvit og heterofil, og det vil jeg gjøre noe med, sier Heidi Sævareid.

Forfatteren med oppvekst i Lillesand og Kristiansand kommer nå med sin tredje roman for ungdom og unge voksne, og tittelen er «Slagside». Hovedpersonen heter Vilde og er kjæreste med Markus, men den forrige kjæresten hennes het Karoline. Etter at Vilde har flyttet til Bristol møter hun Fiona. Dette bekjentskapet blir snart krevende å forholde seg til.

Ungdom mer åpne

— At det ikke gjøres et poeng ut av om folk er skeive eller ikke, tror jeg også er i tråd med virkeligheten mange unge lever i. I min vennekrets er de fleste skeive på ett eller annet vis. Jeg leste en britisk undersøkelse. Den viste at 40 prosent av alle mellom 18 og 24 år ikke regner seg som utelukkende heterofile. Det tror jeg gjenspeiler at ungdom er mer åpne for å eksperimentere enn de har vært tidligere, sier Sævareid.

Sævareid har også ønsket å beskrive et miljø hvor ikke alle er hvite, slik hun mener det er litt for mye av i norsk ungdomslitteratur.

— Og det er jo en utfordring, siden det er vanskelig å gjøre leseren oppmerksom på hudfarge uten at man nettopp gjør et poeng ut av det. Faren er at det lett blir litt krampaktig, men jeg tror jeg har løst det, sier hun.

Filadelfia

I likhet med hovedpersonen i boka bor også Sævareid selv nå i Bristol. Også i de to første bøkene har hun lagt handlingen til miljøer hun selv har førstehånds kjennskap til. Debuten «Spranget» tok utgangspunkt i hennes egne erfaringer fra Filadelfia i Kristiansand, og den neste boka «Slipp. Hold.» handlet om ei jente som driver body suspension. Det vil si at man lar seg heise opp i kjøttkroker tredd gjennom huden.

I stedet for å bli heist opp, har Sævareid denne gangen mottatt mye juling for å klare å skildre Krav maga-miljøet på en realistisk måte.

Slår løs

— Krav maga er en selvforsvarsform jeg kom borti mens jeg ennå bodde i Oslo, og jeg skjønte at dette var noe jeg kunne bruke i neste bok. Derfor begynte jeg med det selv, og jeg har fortsatt med det i Bristol. Men det er stor forskjell på hvordan det utøves i England og i Norge. I Norge er det en helt annen disiplin og orden over måten det utøves, mens her i England slår man løs i en helt annen grad. Jeg har gitt meg med Krav maga nå. Det ble ofte at jeg gikk hjem med blåveis og neseblod, og i likhet med hovedpersonen i boka var jeg ofte eneste jente på treningen.

Hun forklarer at det er en helt annen type kultur i England når det gjelder faren for å bli utsatt for fysisk vold:

— Spør du voksne menn her har de fleste vært i slåsskamp. Her er det i mange miljøer en reell fare for at man vil få behov for selvforsvar før eller siden, sier hun.

Sævareid har nå begynt med brasiliansk jiu jitsu i stedet for Krav maga, men det er ikke herfra hun henter miljøet til sin neste bok.

— Den neste blir fra et veldig spesielt miljø, sier hun hemmelighetsfullt.