Fredag slapp Askil Hom sitt andre album på norsk «Midt i starten av livet». På denne plata er trønderen mer ærlig enn han har vært på tidligere plater.

— Foreldrene mine ble skilt da jeg var 15, og som et resultat flyttet jeg fra Namsos veldig tidlig. Jeg har vært omreisende i mer enn 20 år, før jeg flyttet fra Oslo til Sørlandet, forteller Askil Holm fra bakrommet til Kaffe & Pasta.

Hos svigermor

Det er Holms svigermor Elin Gjestland Aas som driver butikken med sin svigerinne Else B. Aas. Lokalet er trangt, men det er her Holm vil ha releasekonsert for sin nye plate.

Nå som han er midt i 30-årene har han begynt å reflektere over livet. Man er i en fase i livet der en velger kjærlighet og velger bort kjærlighet. Man velger noen venner og man velger bort andre venner. Familie blir en prioritet. Nå har Askil Holm slått seg til ro med kone og datter på Grim i Kristiansand. Den travle hverdagen med mye jobb i Oslo er valgt bort. — Plata er en hyllest til blant annet hverdagskjærligheten. Hva betyr det for deg?

— At jeg kan hente datteren min i barnehagen, spise middag sammen med henne, også kommer svigermor og sitter barnevakt slik at jeg og min kone kan gå ut og spise middag, gå på kino eller konsert. Det er å få tid til slike ting som er hverdagskjærlighet.

I vår slapp Askil Holm den første singelen fra plata, "Evig lykke". Fædrelandsvennen ble med opp på taket til trønderen for å høre låta. Se videoen her:

Facebook-lykken

Holm tar også et oppgjør med Facebook-lykken — jaget etter å fremstå så perfekt, på den nye plata.

- Kjenner du selv på presset?

— Nei, men jeg er god til å betrakte. Vi bruker veldig mye tid på sosiale medier, men det er få som banker på døra til naboen for å ta en kaffekopp. Sosiale medier kan fort bli til usosiale medier.

- Jeg vil at publikum skal kunne høre tekstene, og jeg har derfor valgt et dempet, akustisk uttrykk, forteller Askil Holm om sin nye plate. Foto: Eva Myklebust

Men Holm tar også opp såre tema, som foreldrenes skilsmisse.— I min familie har vi ikke vært så flinke til å forsone oss med det som skjedde, men jeg føler at denne plata har virket forsonende. Det påvirker også teksten, forteller Holm.

Han mener at «Midt i starten av livet» representerer et nytt uttrykk for ham:

— Jeg vil at publikum skal kunne høre tekstene, og jeg har derfor valgt et dempet, akustisk uttrykk. Noen vil kanskje synes at jeg er for ærlig. Menn er ikke alltid like flinke til å snakke om de store følelsene.

- Nær og personlig

- Er det forskjell på menn og kvinner når det kommer til å skrive ærlig?

— Ja, jeg tror at flere kvinner skriver dagbøker når de er yngre, og blir vant til å bruke jeg-formen. Den feminine skrivestilen er mer personlig og nær. Maria Mena er veldig god på det uten å bli privat, og jeg ser veldig opp til henne som låtskriver. Jeg kommer fra en maskulin skrivestil der en er mer betraktende, og bruker tredjeperson for å få en større avstand til det en skriver om. Nå nærmer jeg meg den feminine stilen, og jeg tror at noen menn er usikre på hvordan de skal takle at en mann er så ærlig.

Nå skal Askil Holm ut på turné med det nye materialet, og 7. november står han i Kilden. Det blir mest nytt, noe gammelt, og så har han oversatt Leonard Cohen til trøndersk.