Her kommer Askil Holm for å finne roen, og inspirasjon til å skrive låter. Fra skrivestua si har han utsikt ut over hele byen. Foto: Eva Myklebust
Askil Holm foran skrivestua si. Foto: Eva Myklebust

Askil Holm slapp nylig sin nye sommersingel «Evig lykke», og har invitert Fædrelandsvennen hjem til skrivestua si for å fremføre låta. Skrivestua ligger høyt oppe i et lite tårn, i et gammelt hus på Grim.

— Skal vi gå ut på taket? Det er en fin utsikt der, foreslår han.

- Freidig musikkmiljø

Askil Holm flyttet til Grim for ett år siden med sin kone som er fra Kristiansand. De var begge lei av maset i Oslo.

Her kommer Askil Holm for å finne roen, og inspirasjon til å skrive låter. Fra skrivestua si har han utsikt ut over hele byen. Foto: Eva Myklebust

— Jeg trives veldig godt her. Jeg har hatt et forhold til Kristiansand helt siden jeg var på festival for første gang, på Quarten i 94 eller 95. Kristiansand er en storby som samtidig har småbykvaliteter. Og så skjer det mye i musikkmiljøet. Jeg tror ikke musikkmiljøet i byen har vært så freidig før. Det virker som om byen har fått en ny selvtillitt med tanke på synge på norsk, og på dialekt.

Skrivestue

Holm føler at har funnet seg til rette i musikkmiljøet i byen, og underviser i låtskriving på UiA. Men han skriver også mye her.— En typisk dag leverer jeg dattera mi i barnehagen, tar en tur i Baneheia, og når jeg har fått klarnet tankene går jeg opp i skrivestua. Kommer det ikke noe med en gang, leser jeg litt, og hører på musikk til jeg får inspirasjon, forteller Holm, godt plantet i en av de oransje stolene i det lille tårnet.

Sommerlåt

Nylig slapp han sin nye singel, sommerlåta «Evig lykke» som kommer på hans neste album i oktober. Den er skrevet sammen med komiker Jon Niklas Rønning, produsert av Freddy Holm, og spilt inn i Kleiva studio i Halden.

Askil Holm foran skrivestua si. Foto: Eva Myklebust

— Vi begynte på låta rett før jul, og da hadde Jon Niklas akkurat blitt pappa. Vi bestemte oss for å skrive en låt om den uproblematiske lykken. Det er en kontrast til Facebook-lykken der man hele tiden skal se ut som om man er så lykkelig. Skal du oppnå den evige lykken, må man gripe de små øyeblikkene. Man må tørre å kjede seg litt - sitte og vente på at fisken skal bite på stanga.

- Positiv og energisk

Mye av inspirasjonen av låta er hentet fra Holms oppvekst langs Trøndelagskysten, med hyttetur om sommeren i all slags vær.

— Coveret på plata er et bilde fra da jeg var fire år gammel. Jeg sitter i en liten båt og har funnet en gammel pølsepinne som jeg bruker som fiskestang.

Det er slike øyeblikk han vil ta vare på. Askil Holm er selv far til ei fire år gammel jente. Gjennom henne kan han få den følelsen han selv hadde som barn. Følelsen av å slippe alt, og bare nyte sommerdagene. Være til stede sammen med familien.Askil Holm mener at låta gir en god forsmak på hvordan resten av plata blir, som foreløpig går under arbeidstittelen «Evig lykke». Han vil ikke gå i så alt for mange detaljer om den nye plata, men kan si følgende:

— Det blir ei veldig positiv og energisk plate.

Men fram til plata kommer ut til høsten, har Askil Holm tenkt til å nyte det sørlandssommeren har å tilby med båtliv og sommerkonserter.