I den anledning har rådmann Tor Sommerseth kommet med sin anbefaling for kulturstyret. Der anbefaler han et salg til kinokjeden Nordisk Film, som er eid av danske Egmont.

Den fremforhandlede prisen er på 21 millioner kroner for 49 prosent av aksjene i KinoSør AS. Rådmannen mener prisen er god, og at de fremforhandlede avtalene også ivaretar de ønsker og forutsetninger som lå som grunnlag for bystyrets vurdering av et salg på en god måte.

Høyre for, Ap mot

Jørgen Kristiansen (t.v.) sier KrFs bystyregruppe er splittet. Styreleder i Kristiansand Kino Holding, Høyres Espen Saga (t.h.), sier et samlet Høyre vil stemme for salg. I midten ordfører Arvid Grundekjøn (H). Foto: Reidar Kollstad

— Det var koalisjonen som fremmet forslaget om salg i sin tid. Det har vært snakket om at vi kunne få ti-femten millioner kroner, men nå får vi 21 millioner pluss at avtalen ivaretar elementene bystyret ønsket. Det er et enstemmig Høyre som vil gå for salg, sier Espen Saga (H), som også er styreleder i Kristiansand kino.- Vi har ikke endret mening, og vil stemme mot salg. Den driften klarer kommunen utmerket godt selv, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Mette Gundersen.

— Uavhengig av pris ønsker vi at kinoen skal bestå på lokale hender. Da kan den lettere være en del av den kommunale kulturpolitikken, sier SVs Harald Hageland.

Frp misfornøyd med prisen

— Vi hadde gjerne sett en høyere pris, men forstår at det ligger forutsetninger i avtalen som kan være med på å redusere prisen. Vi kommer til å gå for salg, men jeg må ta forbehold om gruppebehandlingen av saken, sier Frps gruppeleder Tor Sigbjørn Utsogn.

— Vi skal ha en nøye drøfting i gruppa vår, der vi skal se på innstillingen fra rådmannen. I utgangspunktet er det positivt å frigjøre kommunen fra frie oppgaver, slik at vi kan konsentrere oss om de lovpålagte. Men vi har ikke tatt endelig stilling til dette ennå, sier Demokratenes Vidar Kleppe.- Vi har vært mot salg av kinoen hele tiden, og kommer ikke til å støtte forslaget om å selge, sier Hans Petter Horve fra Miljøpartiet De Grønne.

Splittet KrF

TIL SALGS: Selskapet Kino Sør As eier kinoene i Kristiansand, Farsund, Grimstad og Arendal. Selskapet er heleid av Kristiansand kommune og gikk med et overskudd før skatt på 5,7 millioner i 2012. Nå kan 49 prosent av aksjene bli solgt. Foto: Kjartan Bjelland

KrFs bystyregruppe har vært splittet i synet på salg av kinoen tidligere, og er nok det fortsatt. Gruppeleder Grete Kvelland Skaara ønsker ikke uttale seg før mandagens gruppemøte, men sier at det kan bli aktuelt å la medlemmene stemme fritt.

— Vi pleier ikke å binde medlemmene, men ønsker å jobbe mot å komme til en enighet, sier hun.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) utdyper litt nærmere:

— Det har hele tiden vært to-tre skeptiske i vår bystyregruppe, så jeg kan ikke si noe for gruppas del. Men personlig synes jeg det høres fornuftig ut å selge til den prisen, sier Kristiansen.

Ny vurdering for Venstre

— Jeg må diskutere dette med de i gruppa vår, og se på prioriteringene rådmannen har gjort. I utgangspunktet ønsker vi ikke å selge kinoen, for den er en viktig kulturinstitusjon som vi ønsker å ha i eget eie. Men vi må ta en ny runde, fordi bystyret ønsker at vi skal selge, sier Venstres gruppeleder Dag Vige.- Vi har alltid vært motstander av det utsalget. Det er et naturlig kommunalt ansvar å drive kino. Det hadde vi et innlegg i bystyret om da saken var der sist, og vi har ikke endret mening, sier Halvor Fjermeros fra Rødt.

Det har ikke lykkes Fædrelandsvennen å få en kommentar fra Pensjonistpartiets Odd Alik Salvesen.

Blir jevnt i bystyret

Bystyret har 53 medlemmer, som er fordelt mellom partiene slik: H (14), Ap (14), KrF (9), Frp (6), V (3), Demokratene (2), Pensjonistpartiet (2), SV (1), MdG (1) og Rødt (1). Etter vår ringerunde ser det ut som det blir veldig jevnt når saken kommer opp i bystyret. Men utfallet kan endres etter de ulike partienes gruppemøter før kulturstyremøtet til onsdag.

Det er Kristiansand Kino Holding AS som eier aksjonene, og rådmann Sommerseth anbefaler derfor at salgssummen overføres Kristiansand kommune som et ekstraordinært utbytte så snart som mulig etter overtakelsen. Salgssummen foreslås brukt til nedbetaling av gjeld.

Saken skal opp i kulturstyret onsdag 8. oktober. Videre skal det etter planen tas opp i kommunalutvalget 14. oktober og i bystyret 29. oktober.