— Den røde garasjen faller i morgen (onsdag). Jeg tror den bare står fordi ingen har gitt den beskjed om at den skal dette ned, ler Agnete Kjellin. Hun er avdelingsleder for Vest-Agder-museet, og sammen med direktør John Olsen inviterte hun tirsdag på kake og kaffe i Nodeviga. Her feiret et tyvetalls oppmøtte første gravemaskintak i byggingen av museets nye aktivitetsbygg i Nodeviga.

Bygget erstatter altså den røde, råtne garasjen som museet hittil har brukt som base for sommeraktiviteter og utstillinger for både barn og voksne.

14 år

— Du kan si det betyr en vesentlig oppgradering, humrer direktør Olsen. Vest-Agder-museets etablering på Odderøya har vært en langtrukken prosess, og siden Agnete Kjellin har jobbet med saken i 14 år er det forståelig at hun ville feire iverksettelsen med kake.

Bygget skal stå ferdig allerede 1. juli, og den offisielle åpningen skjer 25. juli. Det skjer beleilig nok samtidig med at Tall Ships Races kommer innom byen, og markerer starten på museumshavna i Nodeviga.

Prosessen har fått fortgang etter at en samarbeidskomite med medlemmer fra både museet, Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune ble opprettet. Sist i juni var finansieringen på plass da Vest-Agder fylkeskommune bevilget 7,4 millioner kroner til byggingen. Da hadde Kristiansand kommune og Stiftelsen for store kulturanlegg (Lille Cultiva) tilgodesett prosjektet med henholdsvis 2,9 og 4,5 millioner kroner, noe som gir et samlet budsjett på 14.450.000 kroner.

Kritikk stilnet

— Museumshavna virker ønsket og velkommen, sier direktør Olsen.

— Ja, det virker som at folk vil oss vel, og at dette bygget er ønsket av mange, sier Agnete Kjellin. Museets etablering på Odderøya har tidligere møtt motstand fra kunst- og kulturmiljøet på øya.

Les også:

Direktør John Olsen og avdelingsleder Agnete Kjellin ved Vest-Agder-museet feirer at garasjen i bakgrunnen straks erstattes av et nytt aktivitetsbygg. Foto: Torgeir Eikeland

— Nå har dette stilnet, sier Kjellin som fremhever det gode samarbeidet museet har med de øvrige aktørene i området. En av dem; Orlogsforeningen, skal dele hus med museet i aktivitetsbygget. Restaurering av plastbåter er bare en av mange aktiviteter som vil foregå i bygningen, og den vil også være base for en stående utstilling av klassiske plastbåter.- Vi har trukket mye lærdom av aktivitetene vi har hatt fra den røde garasjen de tre siste somrene. Jeg tror faktisk enkelte ansatte kommer til å savne den, sier Agnete Kjellin.

Hovedbygg kommer

Aktivitetsbygget og museumshavna er bare første trinn i museets etablering på øya. Et helt nytt formidlingsbygg som kan erstatte det som nå står på Kongsgård er det neste som må på plass.

— Etter den gjeldende reguleringsplanen skal det bygges oppe i skjæringen der, sier direktør John Olsen og peker.

— Det kommer til å gå pent inn i terrenget sett i forhold til Lasaretthøyden. Til utvalget som jobber med den saken er det nå oppnevnt to politiske representanter, nemlig Sally Vennesland (H) fra fylkeskommunen, og Ernst Håkon Jahr (Ap) fra kommunen, sier Olsen.