Ses fra veien: Gjenbruksbutikken i Voie har i en årrekke slitt med ulovlig tagging. Nå håper de den lovlige veggen kan få bukt med problemet. Foto: Irene Svozilik

KRISTIANSAND: — Det var så mye tagging i området at vi tenkte at hvis vi får noen profesjonelle til å gjøre jobben ordentlig, så lar de andre kanskje være med å tagge, sier butikkleder Gunhild Viste ved Misjonssentralen Gjenbruk i Voiebyen.

Plaget med tagging

De mange frivillige ved den populære gjenbruksbutikken besluttet derfor å donere den ene butikkveggen til Sprayboks sitt såkalte Lovlig Vegg prosjekt, i håp om å få bukt med taggingen.

Siden butikken, som nå er nominert til Årets Sørlandsbedrift, startet i 2007, har de vært plaget med tagging.

I fjor måtte de frivillige male hele bygget for å dekke over skadeverket.

— Vi har vært veldig plaget med tagging. Det er fortsatt tagging på de andre veggene, men ikke på denne, smiler hun og peker.

Det er vanskelig å si noe om resultatet, men når man lar folk få utfolde seg på denne måten, så blir det mindre interessant å drive ulovlig, billedkunstner og venstrepolitiker Cecilie Nissen.

Målet med de lovlige veggene er ifølge daglig leder ved Sprayboks å bidra til at gatekunstnerne blir mer kvalitetsbevisste og får et bra alternativ til å drive ulovlig. Fra før av disponerer Sprayboks en vegg på Grim, Tinnheia og Hånes - og nå altså i Voiebyen.

— Det er fantastisk. Tenk om vi kan få byen til å bli et stort kunstgalleri. Ikke fordi kunsten skal være overalt, men fordi det vil være et kult og fargerikt innslag i bydelen, sier daglig leder i Sprayboks, Terje Andersen.

img_3909 - kopi.jpg Foto: Irene Svozilik

Verket som nå pryder gjenbruksbutikken er laget av Håkon Andersen. Gunhild Viste synes det nye kunstverket er et artig innslag.

— Veldig artig

— Jeg ble litt forstøkt første gangen jeg så den, for den var så iøynefallende, men det er veldig artig, konstaterer Viste, som ikke har hatt noe problem med tagging etter at Sprayboks tok veggen i bruk for en måned siden.

Et resultat som ikke overrasker etterforskningslederen ved Vågsbygd politistasjon.

— Det blir noe helt annet når noen profesjonelle gjør det enn de krusedullene som andre driver med, sier etterforskningsleder Rune Strømsvåg ved Vågsbygd politistasjon.

— Vi har sett det blant annet på den veggen som er på Tinnheia, at den er blitt stående uten all denne kludringen, og at det utgjør en veldig fin fargeklatt i miljøet. Det er jo faktisk en prestasjon det de lager her, og det kan ikke sammenlignes med den taggingen som pågår i undergangene for eksempel, sier Strømsvåg.

Også billedkunstner og venstrepolitiker Cecilie Nissen. som ønsker en revurdering av nulltoleransen mot Graffiti i byen, har troen på at slike vegger er med på å bidra til at færre driver med skadeverk.

— Jeg tror det er en lur vei å gå. Det er vanskelig å si noe om resultatet, men når man lar folk få utfolde seg på denne måten, så blir det mindre interessant å drive ulovlig, sier Nissen.