KRISTIANSAND:Det er et mål for meg å utfordre folks holdninger til tiggerne. Jeg ønsker at de skal ta et bevisst valg, om det er sine egne holdninger eller om de bare spiller med , sier Even Hafnor.

"Money Back, Please" er en kortfilm om ei åtte år gammel jente, som er dattera til en av tiggerne i Kristiansand. Det er kaldt ute, jenta fryser, og hun går inn på et kjøpesenter for å varme seg. Der oppstår det flere ubehageligheter, og folks fordommer mot tiggerne blir satt på prøve.

Manuset fikk hederlig omtale

Manuset er skrevet av Trond Arntzen, og fikk hederlig omtale av juryen under fjorårets manuskonkurranse under Barnefilmfestivalen i Kristiansand. Forfatteren har tro på at Hafnor realiserer manuset på en god måte.

Jeg vil at filmen skal føles realistisk, troverdig og ubehagelig, og at vi tenker gjennom hvordan vi bruker stereotyper når vi møter hverandre. Men jeg tror ikke tiggerdebatten her i byen de siste to årene er så veldig unik. Slikt har oppstått overalt i Europa. Det unike her er følelsene det skaper, verdien i det norske samfunnet føles utsatt , sier Arntzen.

Utenfor komfortsonen

Det var produsentene Stine Blichfeldt og Marte Blyseth Pedersen i De Jentene Der Filmproduksjon som tok kontakt med Hafnor, og regissøren likte manuset. Han har dukket ned i materien, for å finne ut hvilken type film han vil lage.

— I filmen blir noen sørlendinger nødt til å forholde seg til denne tiggerjenta og hennes mor, uten at de egentlig ønsker det. Det finnes ikke svar på problemene som oppstår i protokollene, men de må likevel løses. Det mest spennende med filmen er at vi blir utfordret på noe utenfor komfortsonen vår, sier Hafnor, som har blitt litt provosert av tiggerdebatten.

Ingen skal få meg til å tro at tiggerne har samme forutsetninger som meg for å lykkes. Det er tilfeldighetenes spill. De er født der, jeg er født her. De sitter og tigger klokken tre på en lørdagsnatt, og de utsetter seg ikke for det hvis de ikke må , sier regissøren.

Trenger skuespillere

Opptakene til kortfilmen skal gjøres i slutten av februar, men en viktig ting gjenstår. Trioen er på jakt etter skuespillere, og vil arrangere audition på Aladdin i månedsskiftet januar/februar for interesserte.

Den største utfordringen blir å finne hovedpersonene, som er ei åtte år gammel jente og hennes mor. De må ha utenlandsk utseende, slik at filmen blir troverdig , sier Hafnor, som også trenger personer til bi-roller i den omtrent ti minutter lange kortfilmen.

Filmen har fått 50.000 kroner i støtte fra Fond for lyd og bilde, og produsentjentene venter svar fra andre instanser, blant annet Sørnorsk filmsenter.

— Noen av filmfunksjonene er ikke på plass, men det blir stort sett en sørlandsproduksjon, sier Blyseth Pedersen.

Vi håper å få filmen med på de store festivalene, men prøver også å få den inn i Den kulturelle skolesekken , legger Blichfeldt til.